Connect with us

Το μέρος του σώματος που δεν πεθαίνει με το θάνατό μας

Χωρις κατηγορια

Το μέρος του σώματος που δεν πεθαίνει με το θάνατό μας

Τι λένε οι νέες μελέτες για το μικροβίωμα και το ρόλο που παίζει όταν πεθάνει ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, υπάρχει μέρος του ανθρώπινου σώματος, που παραμένει ζωντανό, ακόμα και μετά το θάνατο. Μάλιστα παίζει σημαντικό ρόλο στην «ανακύκλωση» του σώματος. Όπως αναφέρει το Science Advances, όταν κάποιος πεθαίνει, το σώμα του, υφίσταται μία σειρά φυσικών και χημικών αλλαγών, που οδηγούν στην αποσύνθεση. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, παίζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, γνωστά ως μικροβίωμα.

Ουσιαστικά, είναι βακτήρια, μύκητες και ιοί, που βοηθούν τον άνθρωπο και σε λειτουργίες όπως η πέψη και ο μεταβολισμός. Το μικροβίωμα συγκεντρώνεται στο έντερο, όπου σχηματίζει ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που αλληλεπιδρά με την τροφή που τρώμε και τα κύτταρα που υπάρχουν έντερό μας.

Όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, το μικροβίωμα προσαρμόζεται στο νεκρό σώμα και αρχίζει το να το «κατατρώει» από μέσα προς το έξω. Έτσι γίνεται η σήψη του ανθρώπινου σώματος. Η σήψη παράγει αέρια, όπως υδρόθειο, μεθάνιο και αμμωνία, που προκαλούν τη χαρακτηριστική οσμή της αποσύνθεσης.

Το μικροβίωμα δεν αποτελεί μόνο ζωτικό μέρος του ανθρώπινου σώματος όσο είναι ζωντανό, αλλά και ζωτικό μέρος της κληρονομιάς του μετά το θάνατό του, αφού συμβάλλει στην ανακύκλωση της οργανικής ύλης και των θρεπτικών συστατικών του πτώματος σε νέες μορφές ζωής.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα μικρόβια πιθανότατα παίζουν ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία ανακύκλωσης μετατρέποντας μεγάλα μόρια που περιέχουν άζωτο όπως πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα σε αμμωνία. Τα νιτροποιητικά μικρόβια στο έδαφος μπορούν στη συνέχεια να μετατρέψουν την αμμωνία σε νιτρικό.

Επίσης, το μικροβίωμα μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη γενετική του ατόμου, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εγκληματολογικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.

www.dnews.gr

APXH