Connect with us

Ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) Δήμου Γρεβενών

Γρεβενα

Ολοκλήρωση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) Δήμου Γρεβενών

Ο Δήμος Γρεβενών πρόσφατα ολοκλήρωσε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), το οποίο αποτελεί υποχρέωση για τους Δήμους της χώρας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 121 του ν.4819/2021, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

 

Με το ΣΑΠ προσδιορίστηκαν τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και οι προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

 

Συγκεκριμένα μέσα από μια επιστημονική μεθοδολογία, αξιοποίηση εργαλείων γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και επιτόπιας έρευνας έγινε καταγραφή και αποτίμηση των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών, όπου αναλύεται το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και χώροι στάθμευσης, οι ποδηλατικές υποδομές, η δημόσια συγκοινωνία και οι εξυπηρετήσεις για ΑμεΑ, ενώ ακολούθως τεκμηριώνονται οι συνηθέστερες διαδρομές μετακίνησης πεζών στην πόλη των Γρεβενών και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση ως προς την προσβασιμότητα πεζοδρομίων, διαβάσεων, νησίδων, χώρων πρασίνου, χώρων στάθμευσης και κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών.

Επιπλέον, επιλέχθηκαν άλλοι δεκαεπτά (17) οικισμοί του Δήμου που αποτελούν έδρες πρώην Δήμων και διέθεταν δημοτικές υπηρεσίες όπως ΚΕΠ, κοινοτικά ιατρεία κλπ, ή/και που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον και που έχουν πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, στους οποίους επίσης αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση ως προς την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Η σταδιακή υλοποίηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ως προς την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, όπου περιλαμβάνονται για τις προσβάσιμες διαδρομές στους παραπάνω οικισμούς οι προτάσεις για τα πεζοδρόμια, διαβάσεις, νησίδες, χώρους πρασίνου, χώρους στάθμευσης, περιβάλλοντα χώρο και εισόδους δημοσίων κτιρίων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Ν.4819/2021.

 

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

 

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH