Connect with us

Είναι καλό να τρως παγάκια; – Οι ειδικοί απαντούν

Υγεια

Είναι καλό να τρως παγάκια; – Οι ειδικοί απαντούν

Η κατανάλωση πάγου έχει και ιατρική ερμηνεία και ονομάζεται παγοφαγία! Ανάλογα και με το χρονικό διάστημα που κάποιος καταναλώνει παγάκια μπορεί να έχει και επιπλοκές ή ακόμη και να αποκαλύπτει κάτι για την υγεία του.

Τι μπορεί να κρύβει η παγοφαγία;

Πίκα

Η παγοφαγία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διατροφικής διαταραχής που ονομάζεται πίκα, ή αλλιώς αλλοτριοφαγία. Τα άτομα που πάσχουν από πίκα, έχουν την συνήθεια να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία δεν είναι βρώσιμα, όπως άμμο, χαρτί, πέτρες, πάγο κ.ο.κ.

Η πίκα εμφανίζεται στο 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1 έως και 6 ετών, στις εγκυμονούσες, καθώς και σε άτομα με αυτισμό. Επίσης, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν δεχθεί κάποιο σημαντικό συναισθηματικό τραύμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Έλλειψη σιδήρου

Πάντα οι δικές μου εξετάσεις αίματος μου έβγαζαν σημαντική έλλειψη σιδήρου. Ποτέ όμως δεν πήρα τα χάπια μου. Η αναιμία μου σταμάτησε, όταν λόγω νευρικής ανορεξίας έχασα την περιόδο μου για τρία χρόνια. Τότε είναι που σταμάτησα να τρώω και παγάκια. Σταμάτησα με έναν απότομο τρόπο να βρίσκω απόλαυση σε αυτό.

Η εμπειρία μου έχει και επιστημονική λογική. Σύμφωνα με έρευνες για τα άτομα που καταναλώνουν παγάκια, το 56% πάσχει από αναιμία. Ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα ο λόγος που τα άτομα με αναιμία λαχταρούν τόσο πολύ να φάνε παγάκια. Όμως η κατανάλωση πάγου, βοηθάει τα άτομα με αναιμία να συγκεντρώνονται. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό συμβαίνει γιατί η ψυχρότητα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων ή την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.

Καθώς η αναιμία μπορεί να εμφανιστεί και σε εγκύους ή σε γυναίκες που θηλάζουν, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν οι γυναίκες αυτές από παγοφαγία.

Μια ακόμη έρευνα, αποκάλυψε πως τα άτομα που έπαιρναν τακτικά την αγωγή τους, σταμάτησαν την παγοφαγία. Μάλιστα, η αγωγή κατά της αναιμίας, μπορεί να συνδέεται και με τη θεραπεία της πίκα.

Συναισθηματικό άγχος

Αποδεδειγμένα, το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιον να καταναλώνει παγάκια. Αλλά επίσης υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην παγοφαγία και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κάνουν καταναγκαστικές συμπεριφορές ή/και εμμονικές σκέψεις.

Αφυδάτωση

Μία ήπια μορφή αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε παγοφαγία. Τα παγάκια μπορούν να δροσίσουν το σώμα, να μειώσουν τη δίψα και να ενυδατώσουν τα ξερά χείλη.

Τελικά κάνει να τρώω παγάκια;

Σε γενικές γραμμές η παγοφαγία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πρέπει να σε προβληματίσει όταν το κάνεις για περισσότερο από έναν μήνα. Ίσως πρέπει να κοιτάξεις τι σε οδηγεί σε αυτή τη συνήθεια.

Ο μόνος λόγος για να σταματήσεις να καταναλώνεις παγάκια είναι η ζημιά που προκαλείς στα δόντια σου. Καθώς σύμφωνα με μία ιατρική αναφορά, ένα άτομο που κατανάλωνε πάνω από 30 παγάκια τη μέρα, για 20 χρόνια, είχε αλλαγές στην οδοντοστοιχία του.

Continue Reading
You may also like...
APXH