Connect with us

Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό”

Γρεβενα

Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ “ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό”

Για 7η χρονιά, η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.) ως ο επίσημος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2022-2023, το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό».

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των σχολείων τη φετινή χρονιά, που ξεπέρασε σε αριθμό κάθε άλλη. Συγκεκριμένα, οι σχολικές μονάδες Δυτικής Μακεδονίας που παρακολούθησαν το πρόγραμμα έφτασαν τις 134, οι μαθητές που ενημερώθηκαν ήταν 7.227 και οι εκπαιδευτικοί 546. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως 24 σχολεία επέλεξαν να ενημερωθούν με επί τόπου επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας κάνοντας την ενημέρωση των 1.705 μαθητών που συμμετείχαν πιο βιωματική.

Αναλυτικά στοιχεία του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται, οργανώνεται και συντονίζεται από ειδικούς επιστήμονες, Περιβαλλοντολόγους της ΔΙΑΔΥΜΑ. Για το σχολικό έτος 2023-2024, έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με Αρ. Πρωτ. 4621/03-07-2023 και η υλοποίηση του θα ξεκινήσει άμεσα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προσαρμόζεται ανάλογα με τις μαθησιακές ικανότητες αυτών. Υλοποιείται από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που πραγματοποιεί επισκέψεις στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εφοδιασμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής των μαθητών στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και ειδικότερα στις 10 Τοπικές Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων και στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με το σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών της περιοχής τους και συγκεκριμένα με την εφαρμογή των προγραμμάτων χωριστής συλλογής σε διακριτούς κάδους ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, βιοαπόβλητα, τηγανέλαια, μπαταρίες κλπ.) με Διαλογή στην Πηγή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε τη σελίδα https://diadyma.gr/draseis/perivallontiki-ekpaidefsi/.

Τα αναμνηστικά μας δώρα

Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ μοίρασε αναμνηστικά δωράκια σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Συνολικά δόθηκαν 889 μαγνητάκια σε νήπια, 3.426 σετ με 6 ξυλομπογιές από ανακυκλωμένο χαρτί σε μαθητές Δημοτικού, 153 τεμάχια του παραμυθιού «Ξεχύθηκαν στον δρόμο τα σκουπίδια…» της Λίλας Κύρου σχετικά με την ανακύκλωση σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, 2.556 υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, 1.871 φυλλάδια με οδηγίες ανακύκλωσης.

Ενημερωτικές δράσεις εκτός του εκπαιδευτικού προγράμματος

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού, εκτός της ενημέρωσης των σχολικών μονάδων που υλοποιείται σε ετήσια βάση, ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν δράσεις και εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στους πολίτες, ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά δώρα.

Συγκεκριμένα:

  • πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τη χωριστή συλλογή τηγανελαίων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πρέσπες, Βόιο, Νεστόριο, Αμύνταιο και Βελβεντό και των Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων σε Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας
  • σε συνεργασία με την ΕΠΑΔΥΜ (https://epadym.gr/) μοιράστηκαν τσάντες πολλαπλών χρήσεων επετειακά για τα 25 χρόνια λειτουργίας της ΔΙΑΔΥΜΑ και τα 6 χρόνια λειτουργίας της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας
  • Η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετείχε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων και στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
  • Πολύ σημαντικές και μεγάλης εμβέλειας είναι οι δράσεις που πραγματοποιεί η ΔΙΑΔΥΜΑ ετησίως για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος – με διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων για μικρούς και μεγάλους, ενημερωτικά φυλλάδια, οδηγίες ανακύκλωσης και αναμνηστικά δώρα – σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο (8/6 Φλώρινα, 10/6 Πτολεμαΐδα & 11/6 Κοζάνη για τη φετινή χρονιά)

Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH