Connect with us

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Χωρις κατηγορια

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Το ημερολόγιο γράφει 26 Ιουνίου, κάτι που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους.

Στόχος φυσικά είναι να παροτρυνθεί η δράση και η  συνεργασία προς την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της κατάχρησης ουσιών. Κάθε χρόνο το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) διοργανώνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης, με το φετινό θέμα να είναι «Share Facts On Drugs, Save Lives».

θεματική που επιλέχθηκε στοχεύει στην ανάδειξη της αναγκαιότητας της ορθής πληροφόρησης σε ζητήματα που αφορούν τον αντίκτυπο στην υγεία, λύσεις για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών, και τεκμηριωμένα μοντέλα πρόληψης, θεραπείας, και φροντίδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο, και αποτελεί ένα φαινόμενο πολυδιάστατο με περίπλοκη και ιδιαίτερη γενεσιουργό αιτιολογία σε κάθε άτομο.

Είναι μια έννοια αρκετά ευρύτερη από την κατάχρηση ουσιών, καθώς δεν περιορίζεται στα ναρκωτικά, δηλαδή οι ουσίες που θεωρείται ότι επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζουν την αντίληψη, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, ή τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του χρήστη, και ανάλογα με τη φύση τους μπορεί να προκαλέσουν σωματική ή/και ψυχική εξάρτηση.

Επιπλέον, τα εξαρτημένα άτομα συχνά στιγματίζονται από το κοινωνικό σύνολο και τους στερείται, έτσι, το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

www.sportime.gr

APXH