Connect with us

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Χωρις κατηγορια

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Στις 14 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της  Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών και του Διεθνή Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Η επιλογή της ημέρας έγινε με αφορμή τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης, μέρα τιμής για τον άνθρωπο που επιλέγει να προσφέρει ζωή από τη ζωή του δίχως αντάλλαγμα.

Η αιμοδοσία κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της δημόσιας υγείας και η ημέρα αυτή αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους που δωρίζουν τακτικά αίμα.

– Η αιμοδοσία ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά συστήματα υγείας, επιτρέποντας τη διενέργεια μεταγγίσεων.

-Η παγκόσμια ημέρα αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία υπενθύμισης της σημασίας της αιμοδοσίας, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς ηγέτες να δραστηριοποιηθούν για την σταθεροποίηση του συστήματος αιμοδοσίας και την καθολική πρόσβαση στην παροχή αίματος από τα συστήματα υγείας.

www.sportime.gr

APXH