Connect with us

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο μεγάλο έργο ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία – Σε ποιο σχήμα καταλήγει το έργο

Δυτ. Μακεδονια

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο μεγάλο έργο ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία – Σε ποιο σχήμα καταλήγει το έργο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να πέσουν οι τελικές υπογραφές στο έργο που προβλέπει την κατασκευή νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ στη Δυτικής Μακεδονία.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα βρίσκεται σε αναμονή πρόσκλησης από τη ΔΕΗ (Αναθέτουσα Αρχή) για την υπογραφή της σύμβασης. Οι τελικές υπογραφές θα σηματοδοτήσουν και τη μετάβαση του πρότζεκτ στην έναρξη των εργασιών.

Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει κατασκευή και οκταετή συντήρηση της μονάδας. Επιπλέον η Αναθέτουσα Αρχή διατηρεί και μονομερές δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 7 ετών συντήρησης, με προϋπολογισμό 19,7 εκατ. ευρώ. Η νέα υποδομή θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης.

Το έργο

O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ θα κατασκευαστεί για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας μετά την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής. Ο σταθμός θα αποτελείται από εννιά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη καθένα από τα οποία θα αποτελείται από μία Μηχανή Εσωτερικής Καύσης με καύσιμο φυσικό αέριο και ηλεκτρογεννήτρια. Τα καυσαέρια εκάστης ΜΕΚ καθώς και το κύκλωμα ψύξης θα τροφοδοτούν με θερμότητα αντίστοιχα δύο εναλλάκτες για την εξυπηρέτηση του δικτύου τηλεθέρμανσης.

Βάσει σχεδιασμού, ο σταθμός συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) θα είναι εγκατεστημένης ισχύος 105,34 MWe και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MWth. Οι εγκαταστάσεις του θα “φιλοξενηθούν” στο χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς καθώς και οι απαραίτητες υποδομές ώστε να γίνει η διασύνδεσή του στο δίκτυο ΕΣΜΗΕ. Η διάρκεια κατασκευής της μονάδας φτάνει τους 20 μήνες.

Σύνδεση στο δίκτυο

Ο σταθμός ΣΗΘΥΑ θα διασυνδεθεί με το δίκτυο 400kV, μέσω δύο  νέων Μετασχηματιστών οι οποίοι θα εγκατασταθούν στις θέσεις των υφιστάμενων Μ/Σ ανύψωσης των μονάδων 1 & 2 του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Στο έργο προβλέπεται η εγκατάσταση επιπλέον ενός Μ/Σ ανύψωσης τάσης 11/33kV καθώς και νέου Υποσταθμού (Υ/Σ) Ζεύξης 33kV, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο υφιστάμενο κτίριο συντήρησης Μ/Σ, εντός του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Υποδομές που παραμένουν

Κατά την κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού ΣΗΘΥΑ, θα γίνει χρήση των παρακάτω υφιστάμενων υποδομών του ΑΗΣ Καρδιάς :

Παροχή ηλεκτρικής διασύνδεσης εκτάκτου ανάγκης.

Χρήση των υφιστάμενων υποδομών πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, καθώς επίσης και τα μέσα της εταιρείας.
Δίκτυο ύδρευσης.
Συγκρότημα κατεργασίας αστικών λυμάτων (δίκτυο συλλογής και εγκαταστάσεις κατεργασίας).
Υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων.

Εγκαταστάσεις ΣΗΘΥΑ

Οι εγκαταστάσεις του ΣΗΘΥΑ θα περιλαμβάνουν:
Εννέα μηχανές εσωτερικής καύσης
Εναλλάκτες καυσαερίων
Εναλλάκτες νερού/ελαίου
Συστήματα ψύξης ελαίου χαμηλού ενεργειακού περιεχομένου
Κτιριακές εγκαταστάσεις
Εννέα καμινάδες απαγωγής αερίων ύψους 58 m εκάστη
Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό σύνδεσης και αποσύνδεσης της κάθε μηχανής ΜΕΚ με το δίκτυο
(συγχρονιστές, Δ/Κ, κυκλώματα ισχύος και ελέγχου κ.τ.λ).

ypodomes.com

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH