Σημειώνεται πως η Ελλάδα επανέκτησε το καθεστώς απαλλαγής από τη Λύσσα το 2021 και το γεγονός αυτό αναδεικνύει και τη δέσμευσή της, σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τη διατήρησή του, μέσω της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας.

Οι εμβολιασμοί αυτοί πραγματοποιούνται με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων με σκοπό την κατανάλωσή τους από τις αλεπούδες και άλλα άγρια ζώα φορείς του ιού και την ανοσοποίησή τους κατά της Λύσσας, καθώς η κόκκινη αλεπού αποτελεί τη σημαντικότερη δεξαμενή του ιού της νόσου στη φύση.

Οι εναέριες ρίψεις δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, οι ρίψεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ 1-3 Μαΐου 2023 και να ολοκληρωθούν μέσα σε μερικές μέρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, καθώς επηρεάζουν το πρόγραμμα των πτητικών μέσωνΘα ρίπτονται περίπου 25 δολώματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας.

Ο προγραμματισμός των αεροπορικών ρίψεων των εμβολίων αφορά αποκλειστικά δασικές και αγροτικές εκτάσεις και σε καμιά περίπτωση κατοικημένες περιοχές.

Σε ό, τι αφορά τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων, σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτά από πολίτες στην ύπαιθρο ή οπουδήποτε αλλού, τονίζεται πως ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑνα τα αγγίξουν με γυμνά χέρια ή να τα πατήσουν. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο πολίτης που ήλθε σε επαφή με το δόλωμα-εμβόλιο θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας αναφέροντας το περιστατικό. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια-δολώματα έχουν σχήμα κύβου, χρώματος λαδί-καφέ και χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Στο ενδεχόμενο που πολίτες εντοπίσουν τέτοια δολώματα εντός αστικών περιοχών, οφείλουν να επικοινωνήσουν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους.

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι εάν κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή άλλοι πολίτες διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να το αποσπάσουν από το στόμα του ζώου. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα πρέπει να αποφύγει την επαφή με το ζώο για τουλάχιστον μία μέρα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο οπότε είναι άσκοπη η συλλογή δολωμάτων από το έδαφος με σκοπό τη χορήγησή τους σε άλλα είδη ζώων πέραν των αλεπούδων.

Αποτελεί ευθύνη όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων (γατών και σκύλων, ιδιαίτερα κυνηγετικών και ποιμενικών) να μεριμνούν για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό τους καθώς και η αναφορά στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές κάθε περιστατικού εντοπισμού νεκρών αλεπούδων (πρόσφατων πτωμάτωνή ζώων με επιθετική-αφύσικη συμπεριφορά. Όπως επίσης, αποτελεί ευθύνη των Δήμων η περισυλλογή και ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των αδέσποτων ζώων της περιοχής ευθύνης τους.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των Φορέων αλλά και των πολιτών για την καταπολέμηση της σοβαρής αυτής απειλής για τη Δημόσια Υγεία.