Connect with us

ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Γρεβενα

ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ένα όμορφο και δημιουργικό πρωινό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί φίλοι συμμετέχοντας στο Πασχαλινό εργαστήρι που οργανώθηκε στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης.

Αρχικά καλωσορίσαμε τα παιδιά και μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, δημιουργήθηκε μια ζωντανή συζήτηση όπου οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενεργό ενδιαφέρον. Αναφερθήκαμε στα έθιμα της Μεγάλης εβδομάδας το βάψιμο των αυγών το συμβολισμό τους, το κόκκινο πανί που απλώνουν στις βεράντες οι νοικοκυρές, τις περίτεχνες “περδίκες” που είναι ζωγραφική με ζεστό κερί πάνω στο αυγό. Επίσης, για άλλες τεχνικές βαφής με φύλλα, με κλωστές που αφήνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα πάνω στα πασχαλινά αυγά και τις φυσικές βαφές που χρησιμοποιούσαν παλιά για αυτά.

Για τον στολισμό του επιτάφιου, την περιφορά του την Μεγάλη Παρασκευή και τα υπέροχα εγκώμια που ψάλλονται. Το πέρασμα των ανθρώπων κάτω από τον επιτάφιο εκφράζοντας την ευλάβεια και την πίστη μας, στον Εσταυρωμένο και να πάρουμε ευλογία, δύναμη και υγεία στη ζωή μας.  Ακόμα είπαμε για το Μεγάλο Σάββατο που η θλίψη γίνεται χαρά και χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και τα πυροτεχνήματα λάμπουν στον ουρανό γιορτάζοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Και τελειώσαμε με την Κυριακή του Πάσχα μια μεγάλη γιορτή για όλους με στρωμένο τραπέζι στα σπίτια όπου κυριαρχεί το ψητό αρνί που συμβολίζει το Χριστό που θυσιάστηκε για εμάς, και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή για τα έθιμα του Πάσχα αναφερθήκαμε και σε αυτά που λαμβάνουν χώρα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Στη συνέχεια περάσαμε στις κατασκευές που περίμεναν με πολλή όρεξη και χαρά τα  παιδιά. Χρησιμοποιήσαμε ξύλο, σπάγκο, χάντρες, μοιράσαμε εικόνες με λουλούδια, αυγά , σαλιγκαράκι, πεταλούδες. Οι μικροί δεξιοτέχνες συγκεντρωμένοι στο έργο τους υπό τους ύμνους της Μεγάλης εβδομάδας, χρωμάτισαν με υπέροχα χρώματα, έκοψαν με λεπτομέρεια και δημιούργησαν ένα υπέροχο μόμπιλ του Πάσχα.

Η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους όταν μας έδειχναν τα έργα τους. Με ανυπομονησία πέρασαν στη δεύτερη κατασκευή μας το βάψιμο του αυγού. Τα χρωμάτισαν με κόκκινο χρώμα  τα σχεδίασαν με πολύ ιδιαίτερα σχήματα με πολλή υπομονή και μεράκι και έγραψαν ευχές. Τα συγκεντρώσαμε και τα τοποθετήσαμε σε ένα όμορφο καλάθι με υλικά της φύσης. Το πράσινο χρώμα ταίριαξε με τα χαρούμενα χρώματα και μας έδωσαν μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα.

Οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν, χάρηκαν, δημιούργησαν, συνεργάστηκαν και απόλαυσαν ένα ξεχωριστό πρωινό. Τους ευχήθηκαμε καλή Ανάσταση με υγεία, ευτυχία και χαρά!!

Υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή ,Ευαγγελία Καραμπερίδου, Πετρούλα Χατζή, Νικολέτα Ρεβύθη, Γεωργία Κοπάνου, Νέλλη Ασλανίδου.

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH