Connect with us

Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας Γ.Δασταμάνη στον Πρωθυπουργό

Χωρις κατηγορια

Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας Γ.Δασταμάνη στον Πρωθυπουργό

ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: Master Plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε μαζί σας, καθώς η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ο ενεργειακός άξονας ειδικότερα, βρίσκονται την περίοδο αυτή στο μεταίχμιο μιας μετάβασης, την οποία όλοι οι Δήμοι της περιφέρειάς μας τη χαρακτηρίζουν άδικη και βίαιη. Άδικη, γιατί ένας τόπος που πρόσφερε τόσα πολλά στην εθνική οικονομία, κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο του αναπτυξιακού χάρτη. Βίαιη, καθώς οι χρόνοι για μια ομαλή μετάβαση, πολύ απλά δεν ‘’βγαίνουν’’ ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πουθενά, ακόμη και στις πιο οργανωμένες χώρες του κόσμου, ένα πετυχημένο παράδειγμα μιας τόσο ταχύτατης απολιγντιτοποίησης, που να μην έχει καταστρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό μιας περιοχής.

Προφανώς και κατανοούμε τα μεγάλα διακυβεύματα της κλιματικής αλλαγής στο παγκόσμιο επίπεδο καθώς και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του λιγνίτη μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλωστε, πάντα έβαζε το ζήτημα της ποιότητας του περιβάλλοντος ψηλά στην ατζέντα της, πρωτίστως για τους δημότες. Η αγωνία μας λοιπόν δεν ξεκινά από καμία εμμονή σε ξεπερασμένα αναπτυξιακά μοντέλα κάποιων ‘’λιγνιτολάγνων’’ αλλά από μια βαθιά ανησυχία ότι η κοινωνία και η οικονομία σ΄ αυτήν την ακριτική περιοχή της χώρας, κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά με την ‘’πλάτη στον τοίχο’’.

Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο Master Plan δεν αποτελεί την επαρκή απάντηση ούτε στην πρόκληση για δίκαιη μετάβαση ούτε στην πρόκληση για ομαλή μετάβαση. Αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται για τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας, εάν ο σχεδιασμός υλοποιηθεί με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, είναι ακριβώς το αντίθετο. Επιπλέον, εκφράζουμε την βαθιά μας δυσαρέσκεια για την απουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από τα συντονιστικά όργανα σχεδιασμού του ΣΔΑΜ, την οποία ‘’μεταφράζουμε’’ ως απουσία της τοπικής κοινωνίας συνολικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα παραπάνω ζητήματα, θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο στη φάση αυτή, να μας δώσετε την ευκαιρία της απευθείας επικοινωνίας μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας, όποτε το επιτρέψει το βεβαρυμμένο σας πρόγραμμα για την οργάνωση μιας διαδικτυακής συνάντησης.

Προσβλέποντας στη θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας
Γεώργιος Δασταμάνης
Δήμαρχος Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH