Connect with us

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για Παράδοση Αρχειακού Υλικού στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Γρεβενα

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για Παράδοση Αρχειακού Υλικού στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Τη σύσταση τριμελούς επιτροπής για την παράδοση πολύτιμου αρχειακού υλικού του Δήμου Γρεβενών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών στη συνεδρίαση της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2020.Hεπιτροπή θα αποτελείται από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ.Αχιλλέα Πασχαγιαννίδη και δύο Δημοτικούς Υπαλλήλους.

Στο εν λόγω υλικό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ένα ανεκτίμητο βιβλίο πρακτικών και αποφάσεων του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου των Ελεύθερων Γρεβενών μετά την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού το 1912.Το συγκεκριμένο τεκμήριο αποτελεί επί της ουσίας έναν «αυτόπτη μάρτυρα» των γεγονότων της εποχής εκείνης καθώς σκιαγραφούνται οι άξονες λειτουργίας του νεοσύστατου Δήμου Γρεβενών που ταλαντεύεται μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οθωμανικού Παρελθόντος. Για παράδειγμα, στα πρακτικά μνημονεύεται ο Δήμαρχος Νικόλαος Κουσίδης και το 8μελες μικτής εθνικής σύνθεσης Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου του 1912, ελάχιστα 24ωρα μετά την Απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών από τον Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού Στέφανο Γεννάδη.

Επιπλέον, στο αρχείο υπάρχουν δημοτολόγια της χρονικής περιόδου 1914-1949, τρία βιβλία μητρώων αρρένων που τυπώθηκαν το 1930 και περιλαμβάνουν δεδομένα από το 1850 έως το 1925, καθώς και μία απόφαση ανακήρυξης του Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Πανταζή ως Επίτιμου Δημότη της πόλης.

Το έργο της επιτροπής είναι η ασφαλής παράδοση των προαναφερθέντων εγγράφων στα ΓΑΚ ώστε να υπάρξει η επαγγελματική φροντίδα και επιμέλεια που απαιτείται στη σωστή διαφύλαξη και διατήρηση τους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή έχει ως στόχο να διασώσει ιστορικά ντοκουμέντα που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας μέσω της συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υπό εκκαθάριση αρχειακού υλικού του Δήμου που λόγω της παλαιότητας του βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με το πέρας της διαδικασίας και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου από τον Δήμαρχο Γρεβενών κ.Γιώργο Δασταμάνη όπως εξουσιοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο, τα ΓΑΚ θα αποστείλουν στο Δήμο Γρεβενών το παρών αρχείο σε ψηφιακή μορφή προκειμένου να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο σε όσους πολίτες επιθυμούν να αντλήσουν στοιχεία και δεδομένα που αποτυπώνουν πλευρές της Διοικητικής, Οικονομικής και Κοινωνικής ζωής των Γρεβενών στο διάβα του χρόνου.

 

 

 

 

 

 

 Γραφείο Τύπου

  Δημάρχου Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...
APXH