Connect with us

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΡΙΚΩΜΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»

Γρεβενα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΡΙΚΩΜΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»

Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών «ο Άγιος Αθανάσιος», σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου σήμερα Σάββατο 18-012020 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος με αφορμή το πολύ δυσάρεστο γεγονός της ολοσχερούς καταστροφής του ιστορικού κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Τρικώμου Γρεβενών, μετά το ξέσπασμα μοιραίας πυρκαγιάς στον περιβάλλοντα χώρο κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 17ης Ιανουαρίου:
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, εκπροσωπώντας τους ανά την οικουμένη Τρικωμιώτες, εκφράζει τον βαθύ πόνο και την έντονη θλίψη του για την απώλεια ενός ιστορικού κτηρίου, ενός σημείου αξιακής αναφοράς για την τοπική μας κοινότητα. Η διαχρονική λειτουργία της έδρας του Συλλόγου στους χώρους του παλαιού αυτού εκπαιδευτηρίου αποτελούσε μια πολιτιστική και πνευματική όαση για τον τόπο γεννήσεώς και καταγωγής μας. Η μοιραία πυρκαγιά εκμηδένισε το σύνολο της κινητής περιουσίας του συλλόγου με την ολοσχερή καταστροφή της υλικοτεχνικής υποδομής του σωματείου, την οποία με πολύ κόπο και προσπάθεια φρόντισε να δημιουργήσει πλήθος συγχωριανών μας που εργάστηκαν με ζήλο και μεράκι στον σύλλογο από ιδρύσεως του. Η οριστική απώλεια όλων των αρχειακών εγγράφων και της πλούσιας βιβλιοθήκης του σωματείου, όπως και των ιστορικών κειμηλίων του εκπαιδευτηρίου αποτελεί μια βαθιά πληγή για την συλλογική πολιτιστική κληρονομία μας. Από σήμερα ο ιστορικός Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών «ο Άγιος Αθανάσιος» με έτος ιδρύσεως το έτος 1978 έμεινε δυσαναπλήρωτα ορφανός. Χωρίς έδρα, χωρίς περιουσία, υφιστάμενος μόνο επί σφραγίδος και χάρτου. Οι κρίσιμες αυτές περιστάσεις οδήγησαν το Δ.Σ. να λάβει τις κάτωθι αποφάσεις:
– Προσκαλούμε όλους τους συγχωριανούς μας, μέλη και φίλους του Συλλόγου σε έκτακτη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του σωματείου, η οποία προγραμματίστηκε να λάβει χώρα στις 20 Απριλίου, δεύτερη ημέρα του Πάσχα στα προπύλαια του Δημοτικού Σχολείου Τρικώμου μετά το πέρας του εκκλησιασμού. Η επιλογή αυτής της ημερομηνίας θεωρήθηκε ως η πλέον κατάλληλη ώστε να επιτρέψει τον έγκαιρο προγραμματισμό άφιξης των όπου γης συγχωριανών μας στη γενέτειρά μας και την παρουσία τους στην κρίσιμη αυτή σύσκεψη. Μοναδικό θέμα ημερησίας διατάξεως θα αποτελέσει η «συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την αποκατάσταση του κτηρίου και την ανασύνταξη του πληγέντος συλλόγου μας». Κρίνεται σκόπιμο οι όποιες ενέργειες αποφασιστούν να είναι αποτέλεσμα συλλογικής βούλησης, η οποία θα οδηγήσει σε ενωτικές πρωτοβουλίες, αλλά κυρίως σε δυναμικές και συντονισμένες δράσεις το επόμενο διάστημα.

– Καλούμε τους θεσμικούς φορείς της περιοχής να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί προς έμπρακτη συνδρομή και υποστήριξη του ήδη εκπεφρασμένου αιτήματος της άμεσης προστασίας του φέροντος οργανισμού και της έγκαιρης αποκατάστασης του συνόλου του ιστορικού κτηρίου.

– Ζητούμε με παρρησία την παρουσία όλων των συγχωριανών, μελών και φίλων του συλλόγου μας προς στήριξη και υποστήριξη όλων των αποφάσεων που θα λάβει η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του σωματείου αναφορικά με την
προοπτική και το εν γένει μέλλον που πρέπει να έχει ο ιστορικός μας σύλλογος, ως τελευταία κοιτίδα πολιτισμού και συνδέσμου των όπου γης Τρικωμιωτών.

Το παρόν ψήφισμα αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το Δ.Σ. αναλαμβάνει την ευθύνη της έγγραφης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης όλων των μελών του συλλόγου προς τον σκοπό της μεγαλύτερης κατά το μέτρο του εφικτού συρροής στις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 20ης Απριλίου 2020.
Τρίκωμο Γρεβενών, 18-01-2020

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνος Παύλου      Χρήστος Βέκιος

Continue Reading
You may also like...
APXH