Connect with us

Επίσκεψη απογόνων των Βααλάδων στα Γρεβενά και στον Δήμαρχο Γρεβενών, Κυριάκο Τατατρίδη

Γρεβενα

Επίσκεψη απογόνων των Βααλάδων στα Γρεβενά και στον Δήμαρχο Γρεβενών, Κυριάκο Τατατρίδη

Απογόνους των αποκαλούμενων «Βααλάδων», κατοίκων της περιοχής των Γρεβενών πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας- Τουρκίας, υποδέχθηκε,  την Τρίτη 9 Απριλίου στο γραφείο του στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.
Οι 80 επισκέπτες από το Aidin, τη Nigdi  και το Eshisehir , πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στα Γρεβενά, επισκεπτόμενοι περιοχές όπου έμεναν οι πρόγονοί τους  στην Κιβωτό (Κρίφτση), την Τραπεζούντα και την Μυρσίνη.

Αντιπροσωπεία, λοιπόν, των επισκεπτών, βρέθηκαν στο Δημαρχείο και είχαν θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο, ανταλλάσοντας δώρα και ενθύμια.
«Συγκινητική» χαρακτήρισε την επίσκεψη ο Δήμαρχος Γρεβενών, καλωσορίζοντας τους Βααλάδες και τόνισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να υπάρξει αδελφοποίηση με Δήμους της Τουρκίας από όπου και μετακινήθηκαν Έλληνες του Πόντου και της Ανατολίας με την ανταλλαγή πληθυσμού το 1924, στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών.         

Θυμίζουμε ότι, ένα ιδιαίτερο κομμάτι του μουσουλμανικού πληθυσμού των εδαφών που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ήταν οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας , οι εξισλαμισμένοι δηλαδή χριστιανοί των περιοχών αυτών που κατοικούσαν στα νοτιοδυτικά της Μακεδονίας

Με την ανταλλαγή πληθυσμού (οι οποία έγινε με βάση το θρήσκευμα) περίπου 13000 ελληνόφωνες μουσουλμάνοι έφυγαν στην Τουρκία. Περίπου 7330 μουσουλμάνοι έφυγαν από τα χωριά της Νεάπολης Κοζάνηςκαι περίπου 5630 μουσουλμάνοι έφυγαν από τα χωριά των Γρεβενών και διασκορπίστηκαν σε πολλούς τόπους στην Τουρκία.

Πολλοί από τους απογόνους των Βαλαάδων, ζουν σήμερα σε διάφορα μέρη της Τουρκίας και μιλούν ελληνικά, με την προφορά της Δυτικής Μακεδονίας

 

Σύνδεσμος βίντεο

https://youtu.be/9oRJamrMKMA

 

Γραφείο τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

APXH