Πολλοί γονείς θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τις οθόνες των κινητών και της τηλεόρασης. Όμως, αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες στην ανάπτυξη της γλώσσας.
Τα παιδιά αντιγράφουν οτιδήποτε κάνουν οι μεγάλοι, συμπεριλαμβανομένης της ενασχόλισης με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αν και το scrolling στο κινητό, δεν είναι ο πιο «σωστός τρόπος» για έναν ενήλικα να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του, για τα μικρά παιδιά ο χρόνος που σπαταλούν επί της οθόνης σημαίνει ότι χάνουν πολλές ζωτικές στιγμές για να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνούν μπροστά από το tablet ή την κονσόλα, τα παιδιά αλληλεπιδρούν λιγότερο με τους ενήλικες, ανταλλάσσοντας λιγότερα λόγια με τους γονείς τους, ενω ακούνε λιγότερες συνομιλίες, στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, μια διαδικασία που μπορεί κατά συνέπεια να καθυστερήσει σύμφωνα με το healthstat.gr.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι βασικό για την κατάκτηση της γλώσσας και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, να μιλάει ο γονιός και να αλληλεπιδρά πολύ το παιδί μαζί του στο σπίτι. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο αντίκτυπο του χρόνου επί της οθόνης των γονιών και όχι του παιδιού.
Για τη μελέτη τους, η ομάδα με επικεφαλής τη Mary Brushe από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας εξέτασε δεδομένα από 220 οικογένειες που παρακολουθούνταν κάθε έξι μήνες από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021 χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας.
Οι ηχογραφήσεις περιελάμβαναν τόσο τον χρόνο οθόνης όσο και το γενικό γλωσσικό περιβάλλον στο σπίτι παιδιών 12 έως 36 μηνών κατά μέσο όρο 16 ώρες την ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση του χρόνου επί της οθόνης μεταφράζεται σε μείωση των συνομιλιών γονέα-παιδιού, που σημαίνει ότι το παιδί άκουγε λιγότερες λέξεις από τους ενήλικες γονείς του, μιλούσε λιγότερο το ίδιο και συμμετείχε λιγότερο συχνά σε συζητήσεις.
Ο μεγαλύτερος αντίτυπος του χρόνου επί της οθόνης από αυτή την άποψη παρατηρήθηκε στην ηλικία των 36 μηνών.
Ακόμη και σε οικογένειες που τηρούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον χρόνο σε μια οθόνη (όχι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα για ένα τρίχρονο), τα παιδιά μπορούν να «χάνουν» έως και 400 λέξεις την ημέρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πραγματικός μέσος χρόνος οθόνης για πολλά παιδιά είναι πολύ υψηλότερος. Τα 3χρονα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη περνούσαν κατά μέσο όρο περίπου 172 λεπτά μπροστά από μια οθόνη κάθε μέρα, που σημαίνει ότι έχαναν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λέξεις όταν οι ενήλικες τους απηύθυναν τον λόγο.
Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα γλωσσικά πλούσιο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της γλώσσας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
Έτσι, ενώ δεν είναι ρεαλιστικό να συμβουλεύουμε τις οικογένειες να κρατούν εντελώς τα παιδιά τους μακριά από την οθόνη, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το χρόνο του παιδιού τους ως ευκαιρία για να αλληλεπιδράσουν μαζί του.