Connect with us

Αγορά εργασίας: «Πονοκέφαλος η έλλειψη προσωπικού – Από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις κατασκευές

Ελλαδα

Αγορά εργασίας: «Πονοκέφαλος η έλλειψη προσωπικού – Από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις κατασκευές

Σε μείζον ζήτημα για την αγορά εργασίας αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Όχι μόνο ο τουριστικός κλάδος, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και η εστίαση, τα σούπερ μάρκετ, οι κατασκευές αναζητούν προσωπικό, όμως, όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, δεν βρίσκουν όσους και όποιους χρειάζονται.

Έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων σε δείγμα 118 επιχειρήσεων, έδειξε ότι η ανεύρεση προσωπικού αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, το οποίο μάλιστα τους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Κι αυτό γιατί αφορά ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, από ειδικευμένους τεχνίτες και επαγγελματίες μηχανικούς και οικονομολόγους, έως και ανειδίκευτους εργάτες.

Ο «ιός» χτύπησε τα σούπερ μάρκετ

Με δυσκολία καλύπτονται οι κενές θέσεις εργασίας στα σούπερ μάρκετ.  Κάποτε έμπαινες μόνο με «βύσμα», τώρα λείπουν περίπου 10.000 εργαζόμενοι».

Και αυτός ο αριθμός αφορά τα μέλη της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι μικρότεροι παίκτες. Αυτό ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς στο πλαίσιο συζήτησης στον Κύκλο Ιδεών. Και αυτό παρότι η επίσημη ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10% και 11%.

Εκτός από το λιανεμπόριο τροφίμων, την εστίαση και τον τουριστικό κλάδο, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και αύξηση της κινητικότητας καταγράφεται και στη βιομηχανία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια του «Βιομηχανικού Συνεδρίου» έκανε λόγο για 90.000 κενές θέσεις οι οποίες υπάρχουν στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή, κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες.

Κατά τον πρόεδρο και CEO της Chipita απαιτούνται παραγωγικές επενδύσεις για να εξελιχθούμε οικονομικά, καθώς και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας καθώς αγκυλώσεις και σε επίπεδο ΕΕ καθιστούν την οικονομία του μπλοκ λιγότερο ανταγωνιστική.

Κύμα ανησυχίας για τις κατασκευές

Στις κατασκευές το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που έχει περιοριστεί λόγω brain gain αλλά στις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε τεχνικό και εργατικό προσωπικό. Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της Inventio που λειτουργεί ως διαχειριστής της HIG Capital στην Ελλάδα αναφέρει μιλώντας στο 6ο Athens Investment Forum ότι υπάρχει έλλειψη εργατών και κινδυνεύουν τα έργα.

«Το τελευταίο εξάμηνο λόγω των απανωτών εκλογών και των φυσικών καταστροφών έχουμε πάρει “ρεπό” από την αναπτυξιακή μας διαδικασία. Έχει προστεθεί ο παράγοντας κινδύνου της Μέσης Ανατολής και τα επιτόκια βρίσκονται σε σταθεροποίηση. Όμως, επειδή ο πληθωρισμός είναι δύσκολο να τιθασευτεί, μπορεί και τα επιτόκια να ξαναπάρουν την ανιούσα. Για εμάς που έχουμε ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό πλάνο 600 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο παράγοντας που αναγνωρίζουμε είναι το εργατικό δυναμικό, το οποίο παράγει.

»Δυστυχώς αυτό δε βλέπουμε να επιλύεται σύντομα. Πρέπει να έχουμε καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει να έρθει μέσα από μία σταδιακή εφαρμογή, για να προστατεύσουμε κι αυτό που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε. Πρέπει να απελευθερώσουμε ή να φέρουμε εργαζομένους να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη».

Στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού εστίασε και ο Απόστολος Ζαφόλιας Chief Strategy & IR Officer της Lamda κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας σε αναλυτές. Ο κ. Ζαφόλιας υπογράμμισε ότι η εταιρεία παρακολουθεί το θέμα σε εβδομαδιαία βάση και αποκάλυψε ότι προσπαθούν να βάζουν όρους στα συμβόλαια για την έγκαιρη εκτέλεση των διαφόρων έργων που αναθέτουν.

«Βλέπουμε το ρίσκο, το έχουμε εντοπίσουμε και αναζητούμε τρόπους να το λύσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Το ρίσκο εκτέλεσης όπως παραδέχονται άνθρωποι του χώρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθιστώντας αναγκαία την επανεξέταση των projects που βρίσκονται ακόμη σε φάση σχεδιασμού.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της διοίκησης της Prodea στις οικονομικές καταστάσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου: «Η Prodea είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών». Πρόκειται για δήλωση από την μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της χώρας, που αποτυπώνει την κατάσταση σήμερα στην εγχώρια κτηματαγορά. Ανάλογος προβληματισμός εκφράζεται και από άλλους μεγάλους παίκτες του real estate, όπως η Dimand πηγές της οποίας αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Το κατασκευαστικό έργο φτάνει και περισσεύει για όλους, δήλωσε στο Forum που διοργάνωσε ο «ΟΤ»στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ ο Γιώργος Τσαπρούνης, εκπρόσωπος Τύπου της Intrakat, επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή τρέχουν στην Ελλάδα πολλά έργα με το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού κλάδου να ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, όπως είπε υπάρχει κίνδυνος από την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού, όχι μόνο εργατών αλλά και επιστημονικού προσωπικού.

Υποστήριξε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος χρειάζεται άμεσα πάνω από 10.000 άτομα, τονίζοντας μάλιστα πως για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες και να δοθούν φορολογικά κίνητρα.

Επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι αφού μειώνεται η ανεργία, οι επιχειρήσεις θα είχαν πρόσβαση στο αντίστοιχο προσωπικό, έρευνα του συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν και δεν βρίσκουν προσωπικό. Μάλιστα το 91,5% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνει απαισιόδοξο για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό».

Το 49,2% αναζητά «ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς», το 48,3% «ανειδίκευτους εργάτες», το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες κ.ά.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

ot.gr

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH