Connect with us

Αφαντοι 40.000 «ευάλωτοι» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Ελλαδα

Αφαντοι 40.000 «ευάλωτοι» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Δύο στους τρεις από τους δανειολήπτες που ήταν ένα βήμα πριν από την οριστική υποβολή αίτησης για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου τους έχουν ακυρώσει με δική τους πρωτοβουλία την αίτηση, με συνέπεια μόλις 4.527 να είναι μέχρι σήμερα ο αριθμός των δικαιούχων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα βάσει του οποίου οι τράπεζες επιδοτούν το 50% της αύξησης της δόσης που επιβαρύνει έναν ευάλωτο οφειλέτη στεγαστικού δανείου (ή δάνειο μικρής επιχείρησης με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία) λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη και η μέχρι σήμερα συμμετοχή στο πρόγραμμα διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις για επιδότηση έως και 45.000 δικαιούχων.

Η βασική αιτία, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι ότι η πλειονότητα των δικαιούχων διστάζει να πατήσει το πλήκτρο για την οριστική υποβολή της αίτησης, αρνούμενη ουσιαστικά την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, με συνέπεια από τις 33.267 αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα (σε σύνολο 81.598 ενδιαφερομένων που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα), οι 23.659 δανειολήπτες να μην έχουν προχωρήσει στο τελικό βήμα και να έχουν ακυρώσει την αίτησή τους, παρά το γεγονός ότι αυτές οι αιτήσεις θεωρούνται ολοκληρωμένες.

Η αποκάλυψη των εισοδημάτων αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι οι καταθέσεις που έχει κάποιος σε όλες τις τράπεζες και όχι μόνο στην τράπεζα στην οποία έχει την οφειλή, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της αίτησης και την έγκριση της επιδότησης.

Παρά το γεγονός ότι είναι από τα πρώτα «πεδία» στα οποία πρέπει κάποιος να συναινέσει όταν υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η άρση του απορρήτου δεν ενεργοποιείται εάν κάποιος δεν ολοκληρώσει και δεν υποβάλει οριστικά την αίτησή του.

Αν και οι 23.659 αιτούντες είχαν συμπληρώσει όλα τα στοιχεία τους και είχαν κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αίτησης, μετάνιωσαν στο τέλος της διαδρομής και ακύρωσαν τελικώς την αίτηση. Προφανής αιτία, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι η απροθυμία τους να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Η δυσπιστία σε ό,τι αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου μπορεί να έχει να κάνει με την απόκρυψη στοιχείων ή τον φόβο για την πλήρη αποκάλυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης κάποιου, πέραν των στοιχείων που αντλούνται από τις δημόσιες αρχές.

Η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μετράει ήδη αντίστροφα, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους –εκτός από αυτούς που ακύρωσαν με δική τους πρωτοβουλία την αίτηση–, στην ουρά για την οριστική υποβολή αίτησης είναι άλλοι 48.331 δικαιούχοι. Από αυτούς οι 23.550 δεν έχουν κάνει οριστικοποίηση των μελών της οικογένειάς τους, που είναι βασικό στοιχείο για την κατάταξή τους σε κάποια από τις κατηγορίες των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ στους 22.177 ανέρχονται αυτοί που έχουν «εγκαταλείψει» στα μισά τη συμπλήρωση της αίτησής τους για πάνω από 20 ημέρες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι οφειλέτες που «δυσκολεύονται» στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ή κρίνουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, με συνέπεια να παραιτούνται από τη διαδικασία.

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος έχουν διευρυνθεί κατά 30% με τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές Απριλίου, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση. Η επιδότηση καλύπτει το 50% της αύξησης στη δόση του στεγαστικού δανείου τους, αναδρομικά από πέρυσι τον Ιούλιο και για διάστημα 12 μηνών.

Τα εισοδηματικά κριτήρια μετά τη διεύρυνση ξεκινούν από 9.100 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και κλιμακώνονται σε 13.650 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη, 18.200 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 22.750 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη και στα 27.300 ευρώ για όσα νοικοκυριά έχουν πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη.

Αντίστοιχα, η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της τις 156.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 19.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 234.000 ευρώ. Τέλος, τα νέα όρια των καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού είναι 9.100 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 13.650 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη, 18.200 ευρώ για νοικοκυριό με τρία μέλη, 22.750 ευρώ για νοικοκυριό με τέσσερα μέλη και 27.300 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω.

www.kathimerini.gr

APXH