Connect with us

Εξοικονομώ 2023: Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο νέο πρόγραμμα

Ελλαδα

Εξοικονομώ 2023: Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο νέο πρόγραμμα

«Ψαλίδι» στα κονδύλια για τις πολυκατοικίες και μικρή αύξηση του  ανώτατου ορίου των δαπανών για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις που λαμβάνει υπόψη την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών  είναι –σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» οι κυριότερες- σημειακές- αλλαγές για το «Εξοικονομώ 2023» για ενεργειακή αναβάθμιση κύριων κατοικιών, για το οποίο η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις 30 Μαΐου, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση –πρόκειται ουσιαστικά για τον Οδηγό του προγράμματος- θα δημοσιευθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες (πριν τις εκλογές)  ενώ θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες για να ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για να ανοίξει η πλατφόρμα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 350 εκατ. ευρώ (λίγο παραπάνω από το ήμισυ σε σχέση με το  προηγούμενο «Εξοικονομώ 2021»), με  τους πόρους να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το REPower EU, στο οποίο φέρεται να συμπεριλήφθηκε κονδύλι 170 εκατ. ευρώ (σε σύνολο περίπου 900 εκατ. ευρώ) για το νέο «Εξοικονομώ», ενώ ωφελούμενοι εκτιμούνται στις 25.000.  Τα βασικά σημεία της «αρχιτεκτονικής» του προγράμματος δεν θα μεταβληθούν σε σχέση με το «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι εισοδηματικές κατηγορίες και όρια, τα ποσοστά επιδοτήσεων (που είχαν οριστεί στο 40%-75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα και στο 40%-65% για κατοικίες μισθωμένες ή που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν) καθώς και τα είδη των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Επίσης, όπως ίσχυσε και στο «Εξοικονομώ 2021», δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού (όπως ισχύει για το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»), αλλά σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπου μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται μεν στην εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν όμως ειδικές πρόνοιες για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ). Η ύπαρξη Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου τίθεται ως προαπαιτούμενο, ενώ κατά πληροφορίες θα «χαλαρώσουν» και οι αυστηρές προθεσμίες που προβλέπονταν για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να απενταχθούν αρκετές αιτήσεις που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο «Εξοικονομώ».

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγγελία του κ. Σκέρτσου σηματοδοτεί το «γκάζι» που πατά η κυβέρνηση στα προγράμματα εξοικονόμησης, καθώς μέσα  σε 10 ημέρες ξεκίνησαν να τρέχουν δυο νέα προγράμματα («Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και εκτός από το «Εξοικονομώ 2023» το αμέσως επόμενο διάστημα –και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου- ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» που αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να φτιάξουν καινούργιο ή το σπίτι που διαμένουν ή ένα κενό σπίτι που θα μείνουν. Και αυτό το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ –με επιδότηση έως 30.000 ευρώ-, η δε επιχορήγηση που είναι πάλι κλιμακωτή ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος φτάνει έως το 90% για ενεργειακή  αναβάθμιση κατοικίας (μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης)  και 30% για  ανακαίνιση.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Χθες, άλλωστε, έκανε «πρεμιέρα» το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον ήταν πολύ έντονο, καθώς χθες που άνοιξε η πλατφόρμα για δικαιούχους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και 2, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε μισή ώρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας είχαν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις και άλλες τόσες ήταν υπό επεξεργασία.  Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος οι οι πολίτες μπορούν να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς με επιδότηση που φτάνει σε ποσοστό το 60 και εκτιμάται  ότι 120.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να ωφεληθούν εφόσον πληρούν τα σχετικά (εισοδηματικά) κριτήρια.

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Όσο για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπαγωγές αυξάνονται σε καθημερινή βάση και αγγίζουν τις 4.000, που σημαίνει ότι ισάριθμοι ωφελούμενοι έχουν «κλειδώσει» επιδότηση για το σύστημα εγκατάστασης μικρού φωτοβολταίκού με μπαταρία.  Αν και  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκλειστικό κριτήριο για την κατακύρωση επιδότησης είναι η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης, ο ρυθμός εντάξεων είναι «λελογισμένος» σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προγράμματος (238 εκατ. ευρώ) που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του κλάδου   επαρκούν για την ενίσχυση 35.000-36.000 συστημάτων.

www.naftemporiki.gr

APXH