Connect with us

Πλειστηριασμοί: Για ποια ακίνητα σταματά να χτυπάει το e-σφυρί

Ελλαδα

Πλειστηριασμοί: Για ποια ακίνητα σταματά να χτυπάει το e-σφυρί

Στο… απυρόβλητο, τουλάχιστον μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι εκλογές – τόσο οι εθνικές, όσο και οι περιφερειακές/δημοτικές – θέτουν οι servicers τα μικρά ακίνητα, αναστέλλοντας το ηλεκτρονικό «σφυρί» χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, μετά την πρωτοβουλία για «πάγωμα» των επιτοκίων αναφοράς στα στεγαστικά δάνεια, απορροφώντας οι ίδιες τις όποιες αυξήσεις θα ανακοινώσει από εδώ και στο εξής η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, αναστέλλοντας τα όποια μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν εκδοθεί για δανειολήπτες με μικρά ακίνητα. «Ο στόχος μας είναι να μην γίνουν πλειστηριασμοί σε ακίνητα, αξίας κάτω των 60.000 – 70.000 ευρώ», σχολιάζουν πηγές της επίμαχης αγοράς, σημειώνοντας πως το e-σφυρί θα συνεχίσει να χτυπάει για εκείνους που αφενός, έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και αφετέρου, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ακόμη και αυτοί, ωστόσο, θα απολαύσουν μία άτυπη προστασία, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται πλειστηριασμοί εν μέσω εκλογών. Εάν δε, επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί διπλής κάλπης, τότε η προεκλογική περίοδος θα τραβήξει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ σε συνδυασμό με τη «ραστώνη» του Αυγούστου, αλλά και τις περιφερειακές/δημοτικές εκλογές, τότε η όλη διαδικασία θα εκκινήσει εκ νέου τον Νοέμβριο.

Όπως προκύπτει από την πλατφόρμα e-auction, από σήμερα, Τετάρτη, έως και τα τέλη του έτους είχαν προγραμματιστεί να γίνουν περί τους 12.000 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 6.850 αφορούσαν σε ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς έως 70.000 ευρώ. Δεδομένων, ωστόσο, των συνθηκών ο αριθμός τους θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, με τις παραπάνω πηγές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιτυχή ολοκλήρωση των business plans των τιτλοποιήσεων. Αυτά, άλλωστε, ήδη εμφανίζουν υστέρηση, ως απόρροια του θέματος που είχε προκύψει με τον Άρειο Πάγο, αναφορικά με τη νομιμοποίηση ή μη των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της doValue Greece, επικεφαλής περιφέρειας Ελλάδας & Κύπρου, κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, από τις συνολικά 15 τιτλοποιήσεις, ύψους 60 δισ. ευρώ, οι μισές παρουσιάζουν μία μικρή υστέρηση της τάξεως του 20%. «Ελεγχόμενη σε ένα βαθμό, με τον βασικότερο λόγο να είναι η υστέρηση στα έσοδα από ρευστοποιήσεις. Αυτό, όμως, είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι το μέσο του πλειστηριασμού είναι το τελευταίο εργαλείο, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Συγκεκριμένα, τα business plans προβλέπουν ότι περίπου το 30% των εσόδων προέρχονται από πλειστηριασμούς, στην πράξη είναι κάτω από 20%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στοκ» 600.000 ακινήτων

Ένα στοκ περί τα 600.000 ακίνητα, εξ ημισείας οικιστικά και εμπορικά, που αποτελούν εξασφαλίσεις σε δάνεια διαθέτουν οι servicers, εκ των οποίων 100.000 θα ακολουθήσουν εντέλει τον δρόμο του πλειστηριασμού και δη, σε βάθος τριετίας. «Περίπου το 80% των δανείων ρυθμίζεται με κάποιο συναινετικό τρόπο», διαμηνύουν εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν πρωτίστως την κτηματαγορά, δεδομένου ότι μία μαζική εισροή ακινήτων θα προκαλούσε σοκ.

www.newmoney.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH