Connect with us

«Απόβαση» 850 Γάλλων με 300 Peugeot 205 στην πόλη των Γρεβενών

Γρεβενα

«Απόβαση» 850 Γάλλων με 300 Peugeot 205 στην πόλη των Γρεβενών

Τριακόσια ιστορικά πλέον Peugeot205, με πληρώματα νέους κάτω των 30 ετών, φτάνουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Europ΄Raid. Στα Γρεβενά την Τετάρτη το Φεστιβάλ Τόπος προς τιμήν τους.
Το καραβάνι του πολιτισμού και της αλληλεγγύης μπαίνει στην Ελλάδα. Σταδιακά φτάνουν στην Πρέβεζα τα 300 -ιστορικά πλέον- Peugeot205 με πληρώματα 850 νέους κάτω των 30 χρόνων από την Γαλλία. Η διεθνής «περιπέτεια» πολιτισμού και αλληλεγγύης, Europ΄Raid, διαρκεί 21 μέρες -σήμερα είναι η 9η-, διασχίζει 10.000 χιλιόμετρα, κάνει στάσεις σε 20 χώρες της Ευρώπης σε μια κυκλική πορεία που ξεκίνησε από τα δυτικά παράλια της Γαλλίας και ολοκληρώνεται στο Παρίσι. Το τριμελές πλήρωμα κάθε αυτοκινήτου μεταφέρει 100 κιλά σχολικού υλικού (μολύβια, μπογιές, τετράδια, παιχνίδια), το οποίο διανέμεται σε απομονωμένα σχολεία της ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου έγιναν τρεις στάσεις, στην Πρέβεζα, στην Αθήνα και στα Γρεβενά, όπου διοργανώθηκε προς τιμήν τους το Φεστιβάλ Τόπος, ένα «φεστιβάλ προορισμού», όπως ονομάζεται και έχει στόχο να συστήσει τον ελληνικό πολιτισμό.

 

«

 

Το Europ΄Raid είναι η πρώτη επιδρομή-έτσι την λένε οι νέοι- οργανωμένης διάσχισης της Ευρώπης. Ο στόχος του εγχειρήματος είναι διπλός, αφενός να περάσουν από 20 χώρες, 10 πρωτεύουσες και 100 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μέσα από τους πιο όμορφους δρόμους -όχι απαραίτητα εθνικές οδούς- και αφετέρου να προσφέρουν σχολικό υλικό σε σχολεία που το έχουν ανάγκη, σε χώρες όπως η Αλβανία,η Βουλγαρία, κ.ά.», λέει ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, από την ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Τόπος στα Γρεβενά.

Από την Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα από τα βουνά των Καρπαθίων, το Ρήνο και τον Δούναβη, από τον Μέλανα Δρυμό στην αλβανική Ριβιέρα, ως την Ακρόπολη και τα Μετέωρα, το Europ΄Raid ενώνει το φυσικό περιβάλλον, τις διάσημες πόλεις και τα ιστορικά αξιοθέατα της Ευρώπης. Οι όροι που θέτουν οι διοργανωτές είναι, το μέσο μετακίνηση να είναι Peugeot205 ένα αυτοκίνητο που εξυπηρετούσε τους Γάλλους την δεκαετία του 1980, το πλήρωμα να είναι τριμελές, ηλικίας μέχρι 30 χρόνων και κάθε όχημα να μεταφέρει 100 κιλά σχολικής ύλης, που συγκεντρώνεται από εθελοντές και χορηγούς.

Η διαδρομή
Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 9 ημέρες από τα παράλια της Γαλλίας, πέρασε από Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και από το πρωί μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος με πρώτη στάση την Πρέβεζα. Στην Ελλάδα θα μείνουν τρεις ολόκληρες ημέρες και κάποιοι θα φτάσουν αύριο με τα Peugeot205 μέχρι την Ολυμπία και την Κόρινθο. Σήμερα Πέμπτη αναχώρησαν για την Βόρεια Μακεδονία και θα ακολουθήσουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και ο τερματισμός θα γίνει σε 11 μέρες στο Παρίσι.

Το Φεστιβάλ Τόπος
Στα Γρεβενά πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη μουσική γιορτή με ήχους από την Ήπειρο ως την Κρήτη, τη Δυτική Μακεδονία και τον Πόντο. Το Φεστιβάλ Τόπος έλαβε χώρα στο προαύλιο του 1ουΓυμνασίου-Λυκείου με ορχήστρα με χάλκινα, κρητική λύρα, ποντιακούς χορούς και τραγούδια, αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων, έκθεση αγιογραφίας της εικαστικού Ευθυμίας Γιαννακού, αστροπαρατηρήσεις με τηλεσκόπια του Συλλόγου Φίλων του Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα. Επίσης προβλήθηκε η ταινία «Χωρίο χωρίς καφενείο» του Γρεβενιώτη, Βασίλη Οικονόμου, που αφορά το χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών, αλλά και το ντοκιμαντέρ “While you live Shine” του Raul Duane, που αναφέρεται στον βραβευμένο με Grammy μουσικό παραγωγό Christopher C.King και την αλλαγή που έφερε στην ζωή του η επαφή με την μουσική της Ηπείρου.

ethnos.gr

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH