Connect with us

Μητσοτάκης Στο Reuters: Θα Επιστρέψω Στη Mεσαία Tάξη Όσα Της Πήρε Ο Τσίπρας

Ελλαδα

Μητσοτάκης Στο Reuters: Θα Επιστρέψω Στη Mεσαία Tάξη Όσα Της Πήρε Ο Τσίπρας

Στη δέσμευση πως θα επιστρέψει στη Mεσαία Tάξη αυτά που αχρείαστα πήρε το κράτος επί διακυβέρνησης Τσίπρα προχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στο Reuters, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το ίδιο θα πράξει και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδυθούν τα έσοδα και να αναπτυχθεί η οικονομία.

Το Reuters, το οποίο προστίθεται στα μέσα παγκόσμιας εμβέλειας που εμφανίζουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ως «τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει μεταξύ άλλων πως ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει τις μεθόδους του Όρμπαν.

«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το Kράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε σημειώνοντας πως πρόκειται επί της ουσίας για όσα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «πήρε από τις τσέπες τους» τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία», επαναλάμβάνοντας ταυτόχρονα πως ως πρωθυπουργός θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.

«Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί» υπογραμμίζει σημειώνοντας πως «επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο που θα εκκινήσει αυτήν τη διαπραγμάτευση ξεκαθαρίζει πως αυτό θα γίνει μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας με την υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου.

«Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και μόλις υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρεται στις επικείμενες ευρωεκλογές. Κάνοντας λόγο για τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, στηλιτεύει τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημειωτέον αίφνης εμφανίζεται να καταγγέλλει ακόμη και τη Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζει τη συμπόρευση με τις δυνάμεις της Aκροδεξιάς αλλά και την υιοθέτηση των πρακτικών του λαϊκισμού σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό της εξουσίας. Αυταρχισμό που όπως ανέφερε εκφράζεται με τις παρεμβάσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς.

«Ήμουν ο πρώτος που άσκησε κριτική στον κ. Όρμπαν για τις πρακτικές του», δηλώνει και συνεχίζει: «Όταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας μιλάει για τον Όρμπαν θα πρέπει να γνωρίζει ότι επί της ουσίας κάνει αυτοκριτική, γιατί πολλές από τις πρακτικές που βλέπουμε σε δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας τις έχει αντιγράψει στην Ελλάδα».

Στη συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ τις αποπληρωμής των δανείων του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους» υπενθυμίζοντας όμως πως η παραμονή του στην Ελλάδα παρατάθηκε εξαιτίας του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Οκτώ στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση», σημειώνει δηλώνοντας πως είναι απαραίτητο να κινηθεί η χώρα σε διαφορετική τροχιά ανάπτυξης.

«Κινούμαστε», όπως τονίζει, «συστηματικά κάτω από τις δυνατότητές μας. Δεν είναι ακριβές αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι έχουμε βγει από τα προγράμματα. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες για να δανειστούμε, συνεχίζουμε να έχουμε πρόσθετους περιορισμούς που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες μετά από προγράμματα διάσωσης, ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιτήρηση με ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που επιβλήθηκε από τους πιστωτές μας»

Τέλος, επαναλαμβάνει τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα «διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία (ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) αν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται» και σημειώνει: «Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα συμφωνούσε να ανοίγει και να κλείνει κεφάλαια όταν υπάρχουν εκκρεμή θέματα που δεν έχουν ρυθμιστεί από τις συμφωνίες» προσθέτει και επαναλαμβάνει ότι η Νέα Δημοκρατία “θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον αυτή επικυρώθηκε από την ελληνική βουλή, αλλά θα εργαστεί για να βελτιώσει τις προβληματικές συνέπειές της που είναι αντίθετες με το συμφέρον της χώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση και για το προσφυγικό κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια.

«Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απαιτούνται περισσότερα από δύο χρόνια για την επεξεργασία μιας αίτησης ασύλου», αναφέρει και εξηγεί ότι «το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση του αριθμού των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών είναι το γεγονός ότι όλοι ζητούν άσυλο».

Continue Reading
You may also like...
APXH