Connect with us

Εφιαλτική δεκαετία για το επιχειρείν στα Γρεβενά

Γρεβενα

Εφιαλτική δεκαετία για το επιχειρείν στα Γρεβενά

Βαρύ φόρο στο βωμό της κρίσης πλήρωσε η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα Γρεβενά καθώς σε διάστημα 10 μνημονιακών ετών, μετρά 50% περισσότερα λουκέτα από ότι οι εγγραφές στο δυναμικό του επιχειρείν Παρά το γεγονός ότι από το 2ο 6μηνο του 2017 τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου μοιάζουν πιο αισιόδοξα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση μειώθηκαν κατά 25%, ο ρυθμός φυγής συνεχίζεται.

Επίσης, η σημαντική υποχώρηση των διαγραφών, αν και δεν συνοδεύτηκε από “έκρηξη” συστάσεων, συνιστά θετική εξέλιξη, αλλά η εικόνα που αποτυπώνεται στα επίσημα συγκριτικά στοιχεία του επιχειρηματικού φορέα, πέρα από μια μικρή νότα αισιοδοξίας στέλνει και μικτά μηνύματα τόσο ως προς το παραγωγικό μοντέλο που στήνεται στον νομό όσο και ως προς τις επιχειρηματικές προοπτικές που διαμορφώνονται στην οικονομία του. Εν ολίγοις το “γκάζι” που πάτησε η επιχειρηματική αφαίμαξη αποτυπώνεται περίτρανα τόσο από τους απόλυτους αριθμούς διαγραφών-εγγραφών στα μητρώα του Επιμελητηρίου, όσο και από τη ρηχή επενδυτική δραστηριότητα η οποία παρέμεινε εστιασμένη σε μη παραγωγικούς και εσωστρεφείς τομείς, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι ατομικές και ΙΚΕ.

Αναλυτικότερα: Εφιαλτική δεκαετία Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, αδιάκοπο ήταν το σφυροκόπημα μέσω των φόρων, της οικονομικής ανομβρίας αλλά και της συνεχώς μειούμενης καταναλωτικής δυνατότητας με συνέπεια από το 2009 μέχρι και τις 31/12/2018 το άλλοτε δυνατό χαρτί της οικονομίας, η μικρή-μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, να μετρά μόνο πληγές.  Όπως προαναφέραμε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μέχρι το τέλος του 2018 η τοπική αγορά μετρά 1.592 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του επιχειρείν, προστέθηκαν μόλις 1.058 νέες επιχειρήσεις. Για να γίνει πιο κατανοητή η αφαίμαξη, κάθε μήνα των μνημονιακών ετών στα Γρεβενά έβαζαν λουκέτο σχεδόν 14 επιχειρήσεις δηλαδή σχεδόν μία επιχείρηση ανά δύο ημέρες.

Η εικόνα είναι απογοητευτική σε όλα τα τμήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς: – Στο εμπορικό τμήμα μπήκαν στον επιχειρηματικό στίβο 276 επιχειρήσεις την ώρα που οι αποχωρήσεις ανήλθαν σε 440 (μείωση κατά 37,3 στο δυναμικό του τμήματος) – Στο τμήμα της Μεταποίησης εγγράφηκαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου 146 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 224 (μείωση κατά 34,8% στο δυναμικό του τμήματος) -Στο τουριστικό τμήμα, εγγράφηκαν μόλις 29 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 66, με το ποσοστό της μείωσης του επιχειρηματικού δυναμικού του τμήματος να ξεπερνά κατά πολύ το 50%. – Τέλος, στο τμήμα των Υπηρεσιών, οι εγγραφές ανήλθαν σε 607 και οι διαγραφές στις 862 (μείωση κατά 29.6% στο Αντιπαραγωγικό μοντέλο

Εκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των λουκέτων σε σχέση με τις εγγραφές, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το στοιχείο σχετικά με τη ρηχή επιχειρηματική δραστηριότητα Ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης αυτό που ξεκάθαρα αποτυπώνεται είναι η προτίμηση στις Ατομικές και στις Ομόρρυθμες επιχειρήσεις μιας και σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις που άνοιξαν στα χρόνια της κρίσης ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 1.058 επιχειρήσεις που άνοιξαν τη μνημονιακή δεκαετία, οι 845 είναι Ατομικές και οι 104 Ομόρρυθμες. Την ίδια στιγμή αν και ο αριθμός των νέων ατομικών επιχειρήσεων είναι μεγάλος, οι περισσότερες εξελίσσονται σε θνησιγενείς καθώς την ίδια περίοδο 1.365 ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει πως η γέννησή τους δεν ήταν αποτέλεσμα μακρόπνοου σχεδιασμού, αλλά λύση ανάγκης, αναζήτηση εξόδου από το τούνελ της ανεργίας.

Ίσως διότι, αν και υπήρχαν σχέδια, δεν υπήρχαν χρήματα. Το γεγονός ότι τόσο οι ατομικές όσο και οι Ομόρρυθμες αποτελούν το 80% των νέων επιχειρήσεων που συστήνονται στον νομό, επιβεβαιώνει δυστυχώς την αντίληψη ότι η μικρή-μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Γρεβενά εξαντλείται σε εύκολες λύσεις. Σε προσωπικές κατ’ ουσίαν επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε υπαλλήλους για να τονώσουν την απασχόληση ούτε πραγματοποιούν επενδύσεις που θα κινήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απλώς απέλπιδες προσπάθειες εργαζομένων να επιβιώσουν και να μην έχουν την τύχη των εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλει

σαν στην περίοδο της κρίσης.  Στον αντίποδα, προς επίρρωση της άποψης αυτής είναι ότι το εμπόριο, που αποτελεί τον στυλοβάτη του λιανεμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον νομό Γρεβενών, συνεχίζει να μετρά πληγές και απώλειες … Στα μνημονιακά χρόνια μπήκαν στον επιχειρηματικό στίβο 276 έμποροι, αλλά ταυτόχρονα 440 εγκατέλειψαν τη δραστηριότητά τους, και φυσικά όχι γιατί συνταξιοδοτήθηκαν … Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων στον νομό είναι οικογενειακές, η συνταξιοδότηση δεν επισύρει το κλείσιμο της επιχείρησης καθώς κάποιο νεότερο μέλος συνεχίζει τη λειτουργία της.

Από τη μια σίγουρα αρκετές επιχειρήσεις πλήρωσαν όχι μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και της συρρίκνωσης της ζήτησης αλλά και τις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιχειρηματικές επιλογές, που αποτυπώθηκαν κυρίως σε έναν υπερβολικό δανεισμό που συχνά δεν κατέληγε πάντα σε παραγωγικές επενδύσεις. Από την άλλη, όμως, ολοένα και περισσότερο τόσο αυτές οι επιχειρήσεις όσο και αυτές που συνεχίζουν, αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πίεση από την οικονομική πολιτική που ασκείται.

Οι ανοιχτές πληγές των τραπεζών που τις αναγκάζουν να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν με ρευστότητα, η αβεβαιότητα των οικονομικών διαμορφώνουν ένα πιεστικό και επισφαλές περιβάλλον που δεν επιτρέπει αναδιαρθρώσεις και ανοίγματα. Την ίδια στιγμή η συμβολή των ανωνύμων εταιρειών, αυτών δηλαδή που προφέρουν πραγματικές θέσεις εργασίες, στο οικονομικό γίγνεσθαι, εξακολουθεί να είναι περιορισμένη καθώς μόνο 5 δημιουργήθηκαν μέσα σε μια 10ετία, ενώ 9 έκλεισαν. ”Πρωινή” Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH