Connect with us

Οργή κατοίκων για το θέμα της ξύλευσης

Γρεβενά

Οργή κατοίκων για το θέμα της ξύλευσης

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διοικητήριο της ΠΕ Γρεβενών πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι 42 Κοινοτήτων του Νομού Γρεβενών, καθώς άλυτο παραμένει μέχρι στιγμής το ζήτημα της ξύλευσης για τη κάλυψη των ατομικών αναγκών τους. Μέσα σε κλίμα αγανάκτησης και οργής 200 και πλέον άτομα, μαζί με τους προέδρους των 42 Κοινοτήτων, απαίτησαν για μία ακόμη φορά να ισχύσει και φέτος ότι και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους των 42 χωριών να κόψουν οι ίδιοι με δικά τους μέσα και ατελώς, τις απαραίτητες, με βάση τη κείμενη νομοθεσία, ποσότητες καυσόξυλων για τη κάλυψη των ατομικών τους αναγκών.

Παράλληλα, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας (εικόνα) στη Διεύθυνση Δασών, με αποδέκτη τόσο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στον ο συντονιστής, Βασίλης Μιχελάκης, όσο και στο πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας για μία ακόμη φορά να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο ζήτημα. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι των 42 Τοπικών Κοινοτήτων, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Προεδρικού Διατάγματος της 19.11.1928 με τίτλο «Συλλογή και υλοτομία καυσοξύλων, το άρθρο 66 του Ν.Δ.86/69« Δασικές αστυνομικές διατάξεις», το άρθρο 177 του ΝΔ 86/69 «Ατελείς και άνευ αδείας υλοτομίες”, τα άρθρα 268 και 271 του ΝΔ 86/69, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα, εκδίδονταν κάθε χρόνο από τη Δ/νση Δασών Ν. Γρεβενών Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης με την οποία επέτρεπε στους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών να ασκήσουν το δικαίωμα της ατελούς υλοτομίας, που τους δίνεται από τις παραπάνω διατάξεις.

Οι κάτοικοι υλοτομούσαν μόνοι τους με τον όποιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό διέθεταν, τα καυσόξυλα που κάλυπταν τις ατομικές τους ανάγκες για όλο το έτος. Η μόνη υποχρέωση που είχαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων ήταν να καταθέσουν στη Δ/νση Δασών κατάσταση με τους μονίμους κατοίκους των οικισμών μας. Φέτος, παρά τις συνεχείς τους οχλήσεις των Προέδρων (προφορικές και έγγραφες), η Δ/νση Δασών δεν προβαίνει στην έκδοση Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης, αλλά τους πιέζει να αναθέσουν (με απευθείας ανάθεση) σε εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών υλοτόμων, έναντι αμοιβής, τα καυσόξυλα των ατομικών αναγκών των κατοίκων. Επί της ουσίας δηλαδή, με αυτή την απαίτηση της Αποκεντρωμένης, πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι θα κληθούν να πληρώσουν τα καυσόξυλα που μέχρι τώρα προμηθεύονταν ατελώς, αναλαμβάνοντας ένα δυσβάσταχτο κόστους στις πλάτες τους.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών αυτών είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, αδυνατούν να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα και ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς θέρμανση Παράλληλα, οι πρόεδροι, θεωρούν παράνομη την παραχώρηση της εν λόγω αρμοδιότητας , καθώς δε προβλέπεται πουθενά στη κείμενη Νομοθεσία, και καταγγέλλουν ότι πρόκειται για εσκεμμένη προσπάθεια να φορτωθούν στους ίδιους ευθύνες που δε τους αναλογούν, να υποκαταστήσουν τη Δασική Υπηρεσία παίζοντας αυτοί το ρόλο του επιβλέποντα και του εγκαταστάτη των υλοτομικών συνεργείων και να φορτωθούν την ευθύνη για τυχόν καταστροφες που θα κάνουν τα συνεργεία στα δάση.

Αρνούνται λοιπόν να προβούν σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη και όπως χαρακτηριστικά ανφέρουν στο ψήφισμά τους: «Πολιτική παρέμβαση δε ζητάμε για να καταστρατηγηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά μόνο για να εφαρμοσθεί» Ωστόσο, όπως προαναφέραμε και σε αντίστοιχο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιμένει στην απόφασή της, ενώ το ίδιο ξεκάθαρος ήταν και ο Δ/ντης της Δ/νσης Δασών Γρεβενών, κ. Σπύρος Βλάχος, ο οποίος, κατόπιν απαίτησης, των διαμαρτυρόμενων, έδωσε το παρών στη συγκέντρωση προκειμένου να ακούσει τους προβληματισμούς των κατοίκων και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν με τον κ. Βλάχο να αποχωρεί, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν έκτροπα. Περίπου δύο ώρες αργότερα η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά και πλέον οι Κοινοτάρχες και η κάτοικοι των 42 Κοινοτήτων, απογοητευμένοι για τη μη εξεύρεση λύσης εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους…  ”Πρωϊνή Γρεβενών”

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH