Connect with us

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική συστράτευση «να πάμε την Ελλάδα μπροστά» (Video)

Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική συστράτευση «να πάμε την Ελλάδα μπροστά» (Video)

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνονταν στον μέσο Έλληνα πολίτη που δεν του αρέσει να του «χαϊδεύουν τα αυτιά», αλλά εκείνον που έχει αντιληφθεί ότι η κατάσταση στη χώρα έφτασε στο απροχώρητο και απαιτούνται άμεσες αλλαγές.

Μακριά από «παχιά» λόγια, από συνθήματα και ανεφάρμοστες υποσχέσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία παρουσίασε το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας.

Σε μία ομιλία που χαρακτηρίστηκε από τους ενωτικούς τόνους, σε μία ομιλία που απέδειξε πως ο πρόεδρος της ΝΔ είναι έτοιμος να περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές και να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Με έντονα οραματικά στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της χώρας χωρίς αποκλεισμούς όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, ενώ δεν παρέλειψε να διατυπώσει και τα διακυβεύματα των επερχόμενων εκλογών.

Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη. Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση όλων, κόντρα στις διχαστικές λογικές της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει πράξη το κοινό όραμα «να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

 

 

Απευθύνθηκε στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, ειδικά σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες. Και τώρα υπάρχει το αίτημα εθνικής αναγέννησης, ύστερα από την πτώχευση της χώρας, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος, υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το όραμα για τον τόπο και υπογράμμισε ότι για να «εκπληρώσουμε τις «ανήκουστες δυνατότητες»» της χώρας -όπως αναφέρει και ο Κώστας Αξελός στο ποίημά του «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας»- χρειάζεται εθνική συστράτευση, «που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες­».

«Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά» υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε.»

Αναλυτικότερα το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι. Εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα. Η πατρίδα μας δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες εδώ και άλλοι τόσοι σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Και θέλει από όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση. Γίνεται. Μπορούμε.

»Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία.

»Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.

Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον. Δεν απαιτεί λόγια και υποσχέσεις, αλλά πράξεις. Και δεν έχει ανάγκη από διχασμούς και από συνθήματα όπως το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αλλά από ενότητα, μέτρο, ρεαλισμό, και κυρίως αποφασιστικότητα.

»Η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι ένα ανοιχτό κόμμα. Ανοιχτό στο μέλλον. Ανοιχτό σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Ανοιχτό σε ιδέες. Ανοιχτό σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση. Διότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε.

Διευρύνθηκε. Έγινε συμμετοχική. Με ενεργά μέλη που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Με νέα στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήλθαν κοντά μας. Που μας έδωσαν οξυγόνο.

»Κάτω από τα αποκαΐδια της καμένης Ελλάδας, της αυταπάτης και του ψέματος, φυτρώνει σιωπηλά ο σπόρος της δημιουργίας. Αν κοιτάξουμε καλά θα τον δούμε παντού γύρω μας. Στις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, παράγουν, δημιουργούν, διακρίνονται, ελπίζουν.

Και αλλάζουν τη χώρα. Από κάτω προς τα επάνω. Εθνική αποστολή μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης αυτής της μεγάλης αλλαγής. Να απελευθερώσουμε το ταλέντο, τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη διάθεση για προκοπή, την αλληλεγγύη.

»Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη. Ανάμεσα στις αποσπασματικές παροχές και το συγκροτημένο σχέδιο. Ανάμεσα στο ψέμα και στην αλήθεια. Ανάμεσα στο χθες και στο αύριο.

»Γι’ αυτό και εμείς ζητάμε να ενώσουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες. Μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά.

»Φίλες και φίλοι, Πριν πολλές δεκαετίες, το 1954, ο Κώστας Αξελός, στο εναγώνιο πόνημά του με τίτλο «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας», έγραφε για την κατεστραμμένη Ελλάδα του ’50: «Είναι μια χώρα εξαίσιας ωραιότητας … που συνθέτει ένα σύνολο με ανήκουστες δυνατότητες που δεν περιμένουν παρά την εκπλήρωσή τους.»

»Αυτές τις «ανήκουστες δυνατότητες» καλούμαστε να εκπληρώσουμε. Και αυτό θα κάνουμε.

»Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων.
Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά.
Μπορούμε.»

Σημαντικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν η σαφής διαχωριστική γραμμή που τράβηξε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε.

Οριζόντια εφαρμογή όλων των μέτρων και όχι με εισοδηματικά κριτήρια όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε για μία ακόμα φορά κακή την συμφωνία των Πρεσπών και δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η ΝΔ δε θα τη ψηφίσει ούτε στην σημερινή ούτε στην επόμενη βουλή.

Υπερασπίστηκε μάλιστα την παράταξη της ΝΔ , αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.

«Και λέμε επίσης να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να διαψεύσει στην πράξη όλους όσοι θεωρούν ότι δήθεν εκπροσωπεί τους προνομιούχους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και με νέες ρυθμίσεις στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μέσα από ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, ο χρόνος στην ΝΔ μετρά αντίστροφα προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μία εκτίμηση, η οποία ενισχύθηκε μετά και από τις δημόσιες δηλώσεις Καραμανλή Σαμαρά, που σηματοδότησαν την ενότητα εντός της κεντροδεξιάς παράταξης σε πείσμα όλων όσοι παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι του λεγόμενου Καραμανλισμού.

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH