Connect with us

Για πρώτη φορά ο Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Εκλογές να γίνουν νωρίτερα

Ελλάδα

Για πρώτη φορά ο Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Εκλογές να γίνουν νωρίτερα

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, εγκαταλείποντας την απόλυτα αρνητική στάση που κρατούσε όλο αυτό το διάστημα, έκανε λόγο για «πιθανότητες να συμβεί» ως προς την 4ετή θητεία της Κυβέρνησης, αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο οι εκλογές να πραγματοποιηθούν νωρίτερα.

Σύγκεκριμένα, σε ερώτηση για τετραπλές κάλπες τον Μάιο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετους θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανοτητες να συμβεί.

Η πολιτική σταθερότητα είναι προυπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία παραμορφώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες, να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια.

Το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω στα Μνημόνια, τη σπατάλη, τη ρεμούλα και τη διαπλοκή».

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε».

Στην συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε το θέατρο του Πάνου Καμμένου σχετικά με το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως θα ρίξει την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «εκτιμώ τη στάση του αλλά διαφωνώ μαζί του. Πιστεύω ότι και ο ίδιος καταλαβαίνει και βλέπει ότι η Συμφωνία ανοίγει μία ευκαιρία για τη χώρα». «Στην Ελλάδα, λέμε πΓΔΜ και προσποιούμαστε ότι το τελευταίο γράμμα δεν σημαίνει “Μακεδονία”.

Αν μπείτε στο ίντερνετ και πληκτρολογήσετε τη λέξη “Μακεδονία”, δεν θα βγει ο Λευκός Πύργος αλλά σλαβικά γράμματα – αυτό θα τελειώσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Σας διαβεβαιώ ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα στον τόπο και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε απαντώντας πρώτα σε ερώτηση που αφορούσε την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η ρητορική Ζάεφ βρίσκονται εντός συμφωνηθέντων ή παρερμηνεύουν τη συμφωνία;» ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός καθώς επίσης και για τα συλλαλητήρια.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος. Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας.

Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους.

Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία.

Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Β Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης.

Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, σας λέω ότι παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας και παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι τα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα».

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τις εξαγγελίες που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Ειδικά όταν αυτός έρχεται από την αντιπολίτευσης».

«Δεν μπορεί σημερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις».

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Θα θυμάστε ότι πέρυσι είχα πει ότι το 2019 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και δεν δώσατε σημασία σε αυτό. Κάποιοι είπαν ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Πηγαίνουμε με σχέδιο από το 2015 που υλοποιείται. Το σχέδιο αυτό δίνει ένα ξεκάθαρο ορίζοντα κατά το έλλασσον πλεόνασμα 3,5%» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον ίδιο «εμείς δεν κάναμε τίποτα άλλο χθες από το να παρασουσιάσουμε το σχέδιο και το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής. Μέσα σε αυτό εντάξαμε και τις αναγκαίες κατ’ εμάς ελαφρύνσεις και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης για να άρουμε τις αδικίες της μνημονιακής εποχής και να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

«Το πακέτο που εξήγγειλα δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο γιατί ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας» ολοκλήρωσε για το θέματην απάντησή του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αν υπάρχει ο μηχανισμός να υλοποιηθούν όλα αυτά που εξήγγειλε. «Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως αυτοί να θέλουν να έχουμε μνημόνια γιατί μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι εφικτά αυτά τα μέτρα.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά μια πραγματικότητα που θα γίνει όταν θα μπορεί να την δει στην καθημερινή του ζωή ο απλός πολίτης. Αυτό είναι το σχέδιό μας και μιλάμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες και θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Η καταβολή 1 δις ευρώ για αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών και δικαστικών είναι συμφωνημένη και υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Προς τέλος του έτους θα δούμε εάν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που νομίζω θα έχουμε. Πάει καλά η οικονομία. Και για το 2019 μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα είναι μεγαλύτερος μάλλον από αυτόν που υπολογίζεται στο Μεσοπρόθεσμο θα θεσμοθετήσουμε και νομοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες. Αυτά δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την έξοδο στις αγορές και το ύψος των επιτοκίων. «Μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αν μείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα;» ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχει μεγάλη σημασία ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου αυτές βρίσκονται σε αναταράξεις« ξεκίνησε την απάντησή του ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε την πολυτέλεια, συνεπώς, να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές. Προφανώς μέσσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο» είπε για την έξοδο στις αγορές.

«Αν δεν είχαμε το μαξιλάρι αυτό, τότε η χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να βγει σε ένα κεκαλυμένο μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Έχουμε, όμως, καθαρή έξοδο, έχουμε θετικούς δείκτες και έχουμε την αυτοπεποίθηση στις αγορές ότι αυτή η κυβέρνηση που επέστρεψε τη χώρα θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου το επομενο διάστημα να βελτιώσεις τις αποδόσεις της ακόμα περισσότερο και έτσι στα επόμενα 3,5 χρόνια να έχουμε αναβάθμιση στην πιστοληπτική βαθμίδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, έκλεισε την ερώτησή του με μια φράση «εν είδει ανεκδότου: Βγήκαν ορισμένοι μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπιμα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές.

Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσεις, είχαμ πτώση κατά 50 μονάδες βάσης.

Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλονται στις διεθνείς αναταραχές με τις παροχές».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες και τον τηλεοπτικό φόρο. «Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια συμπλήρωσε: φ«Η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε, είχαμε και εντάσεις σε αυτή εδώ την αίθουσα. Αλλά είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους, και στο τηλεοπτικό κοινό και στο τέλος και στους ιδιοκτήτες».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ για πέντε τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε ότι «η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως αυταρχικούς επειδή θέλαμε λίγους σταθμούς αλλά η αγορά αποφάσισε ότι δεν χωράνε περισσότεροι από 5. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις άλλες δύο άδειες θα υπάρξει διαγωνισμός».

«Αναμένεται να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης στην επόμενη δεκαετία. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να είναι μισό δισ. ευρώ.» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εξορθολογίζουμε τα πράγματα. Προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση που ήταν αναγκαία. Είχαμε την αντιπολίτευση που με τη στάση της απέδειξε ότι το παιχνίδι που κάνει είναι αυτό της διαπλοκής. Η επιλογή μας αν και είχε πολιτικό κόστος ήταν η σωστή. Έχουμε το ΕΣΡ, του έχουμε εμπιστοσύνη, οφείλουμε να του έχουμε εμπιστοσύνη» ολοκλήρωσε την απάντηση του για το θέμα των αδειών.

Ερωτηθείς για την προεδρική εκλογή, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή και το αν θα ξαναπροτείνει ως υποψήφιο τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός απάντησε «έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα με τη στάση. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση».

Για συντάξεις

«Βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως είμαστε μέλος της ευρωζώνης. Ολοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε σχέδιο προϋπολογισμού ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να το μελετά και να διαπιστώνει εάν τηρούνται οι στόχοι που προβλέπονται και συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι διαφορετικό. Συμβαίνει με όλες τις χώρες. Η Κομισιόν περιμένει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών.

Εμείς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από 3,5% πλεόνασμα και εάν επιβεβαιωθεί καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας γι αυτό και επέμενε για 1% μέτρα περικοπών. Εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε επιχειρήματα για το συνολικό αφήγημά μας. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση όπως η ασφαλιστική ενοποίηση.

Όμως θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό (συντάξεις) είναι αντιαναπτυξιακό. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη θα σήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία ως κυβέρνηση θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε».

Για το τι θα συμβεί με τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά απάντησε με την παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «ισχύει για το μέτρο αυτό ό,τι ισχύει και για τις συντάξεις ώς προς το δημοσιονομικό σκέλος. η δική μας εκτίμηση ότι και το 2020 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% για τα πλεονάσματα και άρα δεν θα υπάρχει διακινδύνευση να προχωρήσουμε σε μέτρα περικοπών».

«Επειδή το 2020 είναι μια χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Αργεντινή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή. Μια ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα μετά από αρκετά χρόνια. Πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν πρέπει και επουδενί δεν θα επιστρέψει στα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Για το αν υπάρχουν κοινά σημεία με πολιτική ΝΔ

Η πολιτική που εφαρμόζουμε σε σχέση με το σχέδιο του Μητσοτάκη είναι μέρα με την νύχτα. Προσπαθούν να κρυφτούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Είπε ο Καραγκούνης ότι το σχέδιο τους είναι σχέδιο Πινοσέτ.

Ο περίφημος κουμπαράς με το αναδιανεμητικό σύστημα και θα παίρνουν σύνταξή μόνο όσοι είχαν καταφέρει να έχουνε μισθό και μάλιστα υψηλό. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε πολλούς που δεν είχαν σταθερό μισθό και δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα που παρά τις αδικίες που τώρα διορθώνουμε – τα 4/5 είχαν μικρότερες επιβάρυνσης και το 1/5 μεγαλύτερες και τώρα αυτό το διορθώνουμε.

Ο Μητσοτάκης με το σχέδιο του μας ξαναγυρνά στα ελλείμματα. Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον σε πλαίσιο ασφάλειας και κοινωνική ς δικαιοσύνης. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει επιστροφή στην πολιτική ελλειμμάτων και στο ΔΝΤ

Για τη φωτιά στο Μάτι και τη στάση του στο ενδεχόμενο άρσης ασυλίας για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει και τι θα ψηφίσει αν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τη φωτιά στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «η όποια περαιτέρω προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια εθνική τραγωδία θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό και κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό».

«Γνωρίζετε ότι διεξάγεται έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φτάσει σε συμπεράσματα για τα αίτα της τραγωδίας αυτής.

Εγώ έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα για τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής».

«Θα σας απαντούσα στο ερώτημά σας ότι συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

www.lykavitos.gr/

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH