Connect with us

Επιχορήγηση 110 ευρώ για τις ακριτικές περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα:Πρόσβαση για 19 χωριά των Γρεβενών

Δυτ. Μακεδονία

Επιχορήγηση 110 ευρώ για τις ακριτικές περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα:Πρόσβαση για 19 χωριά των Γρεβενών

Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο εν έτει 2018, σε όποια περιοχή κι αν μένει κάποιος να μην έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τηλεοπτικό σήμα, κι όμως αυτό συμβαίνει λόγω της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και προβληματίζει περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες! Στον κατάλογο των «λευκών περιοχών», όπως αποκαλούνται, περιλαμβάνονται και αρκετές από τα Γρεβενά, κυρίως ορεινές… Τελικά, και μετά από καθυστέρηση 5 περίπου χρόνου, φαίνεται ότι έφθασε η ώρα να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Θυμίζουμε ότι, το 2009 ξεκίνησε σταδιακά στη χώρα μας η μετάβαση από την επίγεια αναλογική τηλεοπτική ευρυεκπομπή στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή.

Η ως άνω μετάβαση ολοκληρώθηκε το 2014 και είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης στο 96,2 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ακολούθως, το 3,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, το οποίο αφορά κυρίως πολίτες που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας και αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, σύμφωνα με σχετική μελέτη, σε τετρακόσιες έντεκα χιλιάδες (411.000) πολίτες, απώλεσε, μετά την ολοκλήρωση της ως άνω μετάβασης, τη δυνατότητα πρόσβασής του στο εγχώριο τηλεοπτικό προϊόν. Με το εν λόγω νομοσχέδιο λοιπό, επιχειρείται η οριστική επίλυση του ως άνω ζητήματος.

Πρακτικά, και σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, θα υπάρξει επιδότηση 110 ευρώ ανά νοικοκυριό για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού. Η χορήγηση είναι εφάπαξ και ο δικαιούχος τη διαθέτει όπως επιθυμεί. Ενδεχομένως να υπάρξουν αντίστοιχα «πακέτα» από τους τηλεοπτικούς παρόχους, ώστε να «ταιριάξει» η επιδότηση.

Ο τρόπος με τον οποίο θα έρθει το ψηφιακό σήμα στα σπίτια, είναι πολλαπλός: Είτε με δορυφορικό σήμα (οπότε το 100ευρο θα διατεθεί για «πιάτο») ή λήψη μέσω IPTV, τηλεόρασης μέσω ίντερνετ δηλαδή ή τέλος, επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή. Οι δικαιούχοι Σύμφωνα με το άρθρο 4 του εν λόγω νομοσχεδίου: «Δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Επισημαίνεται ότι μόνιμος κάτοικος συγκεκριμένης περιοχής χαρακτηρίζεται ο πολίτης που έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του σε αυτή κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο ως άνω τόπος να έχει καταστεί, σύμφωνα με τη βούλησή του, το σταθερό κέντρο των εν γένει βιοτικών του σχέσεων».

Σε επίπεδο Νομού Γρεβενών, δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών που αναφέρονται στο πίνακα που ακολουθεί: Συνολικά σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να ωφεληθούν οι κάτοικοι συνολικά 131 χωριών, εκ των οποίων, 19 στα Γρεβενά, 41 στη Καστοριά, 50 στη Κοζάνη και 21 στη Φλώρινα Οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας είναι οι εξής: Οι ενδιαφερόμενοι-ες θα πρέπει να σπεύσουν εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου και οι πάροχοι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες μέσα στο ίδιο διάστημα.

Τα 19 χωριά της ΠΕ Γρεβενών:

Αβδέλλα,ΑγιοςΚοσμός,Δασύλλιο,Εκκλησιές,Καλλονή,Λειψι,Μικρολίβαδα,Πριόνια,Δοτσικό,

Αναβρυτά,Περιβολάκι,Πολυνέρι,Σταυρός,Περιβόλι,Σαμαρίνα,Σμίξη,Αετιά,Κουρούνα,Φιλιππαίοι

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH