Connect with us

Ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί στα Γρεβενά

Γρεβενά

Ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί στα Γρεβενά

Πρεμιέρα από χθες Τετάρτη 1 Αυγούστου για την πιλοτική υποχρεωτική δήλωση οικογενειακού γιατρού για κάθε οικογένεια, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλιστεί  ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το γεγονός αυτός είναι ενδεικτικό της κατάστασης χάους που επικρατεί την δεδομένη χρονική στιγμή σχετικά με το όλο σύστημα, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε το τρόπο που θα λειτουργεί ο θεσμός αυτός, ούτε για το ποιοι είναι οι συμμετέχοντες γιατροί, ενώ υπάρχουν Δήμοι, όπως των Γρεβενών, με πληθυσμός πάνω από 10.000 κατοίκους, όπου δεν έχει δηλώσει συμμετοχή κανένας απολύτως γιατρός, τουλάχιστον όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Δημήτριος Ψευτογκάς.

Αναλυτικότερα: Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη 31/8, ότι καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους περίπου 1.950 γιατρούς – παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους- που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους και πλέον τίθενται σε ισχύ οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους περίφημους -και όπως όλα δείχνουν δυσεύρετους- οικογενειακούς γιατρούς, τους πυλώνες του νέου συστήματος ΠΦΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που υπογράφει ο κ. Γεωργακόπουλος επιχειρεί να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας στους εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ:  «Τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.hdika.gr ) και απο κει θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους». Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιπροέδρου για την ευκολία της διαδικασίας στην επιλογή γιατρού και στο κλείσιμο ραντεβού, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: οι γιατροί δεν εξέφρασαν ιδιαίτερη προτίμηση για τις θέσεις που προκήρυσσε ξανά και ξανά τους τελευταίους 14 μήνες τόσο το υπουργείο Υγείας για να στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όσο και ο ΕΟΠΥΥ που απηύθυνε δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να συμβληθεί με οικογενειακούς γιατρούς.

Οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για 1.195 θέσεις γιατρών για τις ΤΟΜΥ και οι δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για 2.800 οικογενειακούς γιατρούς είχαν πολύ μικρή απήχηση στον ιατρικό κόσμο. Συγκεκριμένα, για τις 1.195 θέσεις σε ΤΟΜΥ είχαν υποβληθεί 583 αιτήσεις – μέχρι τώρα έχουν «ανοίξει» περίπου 100 ΤΟΜΥ (δεν έχει ανοίξει ΤΟΜΥ στα Γρεβενά), οι περισσότερες από τις οποίες στεγάζονται σε Κέντρα Υγείας αφού δεν έχουν βρεθεί χώροι.

Καθώς το ενδιαφέρον στις προκηρύξεις της Αριστοτέλους ήταν μικρό, δρομολογήθηκαν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ.  Οι θέσεις αυτές αφορούν οικογενειακούς γιατρούς που πρέπει να καλύψουν τον πληθυσμό στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν ΤΟΜΥ. Ούτε στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ, που σημειωτέον παραμένει ανοιχτή επ’ αόριστον, ανταποκρίθηκαν οι γιατροί: για 2.800 θέσεις είχαν υποβληθεί στις αρχές Ιουλίου μόλις 625 αιτήσεις. Ήδη τα στοιχεία των οικογενειακών ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό, που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα Γρεβενά, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος οικογενειακός ιατρός και οι πολίτες είτε δεν θα εξυπηρετηθούν, είτε θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι την σχετική δαπάνη. Πέραν της προχειρότητας λοιπόν, το υπουργείο έχει να “παλέψει” και με τους γιατρούς που έχουν εξ αρχής σταθεί απέναντι στη νέα ΠΦΥ. Οι ιατροί κατηγορούν το υπουργείο Υγείας καθώς – όπως αναφέρουν – θέσπισε ένα ανεφάρμοστο και κρατικοδίαιτο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αγνοώντας προκλητικά τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους των ασθενών και τις Ενώσεις των ιατρών. «Στα Γρεβενά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα» σημειωσε ο κ. Ψευτογκάς κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση της δημόσιας υγείας», ενώ ανέφερε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Γρεβενών συμφωνεί με τη στάση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ήδη έχει καταθέσει ολοκληρωμένες απόψεις στο υπουργείο επί του θέματος.

Πως γίνεται η εγγραφή των ασφαλισμένων στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Οικογενειακό Γιατρό επιλογής του. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε Οικογενειακούς Γιατρούς (ΟΙ) έγινε με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.

Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017. Οικογενειακοί ιατροί βάσει του ανωτέρου νόμου μπορεί να είναι: •γιατροί κλάδου ιατρών ΕΣΥ, που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΤοΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ •γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 •γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης. •Ως οικογενειακοί γιατροί ορίζονται γιατροί ει δικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό. Τι αλλάζει στις επισκέψεις στους γιατρούς.

Το νέο σύστημα που προβλέπει την παραπομπή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι το τέλος του 2018, οι ασφαλισμένοι για να επισκεφτούν έναν ειδικό γιατρό, θα πρέπει πρώτα να έχουν ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό στον οποίο θα υπάγονται, ανάλογα με το τόπο διαμονής μας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Στη συνέχεια με το παραπεμπτικό οι ασθενείς θα προγραμματίζουν επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα μέσω της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Με υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα». ”Πρωϊνή” Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH