Connect with us

Κίνδυνος για εκατοντάδες στρ.αγροτικής παραγωγής σε Καρπερό-Δήμητρα

Γρεβενά

Κίνδυνος για εκατοντάδες στρ.αγροτικής παραγωγής σε Καρπερό-Δήμητρα

Στο πιο κρίσιμο καλλιεργητικό στάδιο για αρκετά προϊόντα ξέμειναν από νερό οι αγρότες στην περιοχή της Δήμητρας και του Καρπερού, καθώς ο τοπικός ΤΟΕΒ οφείλει πολλά χρήματα στη ΔΕΗ, η οποία προχώρησε σε διακοπή ρεύματος. Και μπορεί οι τελευταίες βροχοπτώσεις να έχουν αναστείλει έως ένα σημείο το πρόβλημα, ωστόσο, σύντομα αυτές θα σταματήσουν και τότε οι αγρότες της περιοχής θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Όπως τόνισε στη «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δήμητρας- Καρπερού, Χαράλαμπος Ορφανίδης « Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και προκαλεί τεράστια αναστάτωση στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής. Η ΔΕΗ, ειδικά στη περιοχή μας, όπου προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα στο αρδευτικό δίκτυο από τη Λίμνη του Ιλαρίωνα, θα πρέπει να είναι πιο ελαστική και με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.

Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί η δυνατότητα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων με μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις, καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες ρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή το κόστος είναι τεράστιο και αν η ΔΕΗ εμμείνει στην απόφασή της τότε θα χαθεί μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής» Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλαδικό με τη ΔΕΗ να έχει κόψει το ρεύμα σε πάρα πολλούς ΤΟΕΒ ανά τη χώρα και να ζητά, προκειμένου να προχωρήσει σε επανασύνδεση, να υπαχθούν σε ρύθμιση που προβλέπει προκαταβολή 30% επί των οφειλών και ρύθμιση σε 24 δόσεις.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ΤΟΕΒ, παρά τις προσπάθειές τους,   αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αρνητικών επιπτώσεων στο εισόδημά τους από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, δε μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό για την προκαταβολή. Γι΄ αυτό το λόγο ζητούν από τη ΔΕΗ μικρότερη προκαταβολή και έως και 100 δόσεις. Επίσης, μία από τις προτάσεις είναι να εκδίδονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κάθε τέσσερις μήνες για να μειωθούν τα πάγια, όπως συμβαίνει με τους αρδευτές αγρότες (φυσικά πρόσωπα) και όχι κάθε μήνα, όπως συμβαίνει τώρα ή να παγώσουν οι οφειλές παλιότερων χρόνων για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες.

Στο πρόβλημα που έχει προκύψει και “απειλεί” με οικονομική καταστροφή χιλιάδες αγρότες ανά την Ελλάδα, εστίασαν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεκάδες βουλευτές ανά τη χώρα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη κοινή ερώτηση 41 βουλευτών της ΝΔ που κατατέθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης του κόματος κ.κ. Κώστα Σκρέκα και Φωτεινής Αραμπατζή. Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ, η Κυβέρνηση αδυνατεί να δείξει κατανόηση και να ενσκήψει στις ανάγκες του Ελληνικού λάου και για μια ακόμη φορά οι αγρότες θα πληρώσουν το τίμημα. Η επί σειρά ετών, στρεβλή ανεκτικότητα που επέδειξε η Διοίκηση της ΔΕΗ, διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς την επιχείρηση, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών, που εξοφλούσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό.

Επισημαίνουν δε, ότι η πλειοψηφία των ΤΟΕΒ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην οριζόντια ρύθμιση των χρεών, που αποφάσισε η ΔΕΗ και περιλαμβάνει προκαταβολή τουλάχιστον σε ύψος 30% της οφειλής και την εξόφληση σε εικοσιτέσσερις (24) δόσεις και παράλληλα να εξοφλούν και τις τρέχουσες οφειλές. Υπογραμμίζουν επομένως  ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εξετάσει η Κυβέρνηση το αίτημα των ΤΟΕΒ για προκαταβολή μέχρι 15% και για επέκταση του αριθμού των δόσεων, ώστε και να εξοφλήσουν και τα παλιά χρέη αλλά και τις τρέχουσες καταναλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι κάθε επιπλέον  καθυστέρηση εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για μεγάλη καταστροφή των καλλιεργειών λόγω ξηρασίας όσο και για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, που βουλιάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών.

Καταλήγοντας, ερωτούν: «Επειδή χωρίς ρεύμα εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας θα καταδικαστούν στην ξηρασία Επειδή χιλιάδες αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να εξαφανίζεται και άρα δε θα μπορούν να ξεπληρώσουν τις οφειλές με συνέπεια η ΔΕΗ να ζημιωθεί αφού οι εν λόγω ανεξόφλητες οφειλές θα καταστούν οριστικά ανεπίδεκτες εισπράξεως Επειδή η τρέχουσα ρύθμιση είναι οριζόντια, ουσιαστικά ανεφάρμοστη για προφανείς λόγους και δεν εξετάζει της ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περίπτωσης όπως το ύψος της οφειλής, τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης κλπ 1. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για να σωθούν τα εκατομμύρια των καλλιεργειών από την ξηρασία και οι χιλιάδες αγρότες από την καταστροφή. 2.Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ;”   ”Πρωϊνή” Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH