Connect with us

“Φωτιά” η τιμή των καυσίμων στα Γρεβενά

Γρεβενά

“Φωτιά” η τιμή των καυσίμων στα Γρεβενά

Στη πρώτη δεκάδα με τους πιο ακριβούς νομούς στην Ελλάδα όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων “φιγουράρει” ο Νομός Γρεβενών σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα ο Νομός μας είναι ο δεύτερος πιο ακριβός ηπειρωτικός Νομός της χώρας μετά το Νομό Ευρυτανίας, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο “βαθιά” βάζουν το χέρι στη τσέπη τους οι Γρεβενιώτες οδηγοί.

Στη πρώτη οχτάδα συμπεριλαμβάνονται μόνο νησιωτικοί νομοί όπου τα καύσιμα έχουν καπέλο στη τιμή τους λόγω του αυξημένου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς (πίνακας). Αναλυτικότερα: Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων, λόγω αύξησης των διεθνών τιμών, των τιμών διυλιστηρίου, αλλά και την υψηλή φορολογία που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Μετά από μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, τον τελευταίο ενάμισι μήνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα διαρκές ράλι ανόδου της τιμής των καυσίμων, λόγω αύξησης των διεθνών τιμών, των τιμών διυλιστηρίου, αλλά και της υψηλής φορολογίας που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Ο αντίκτυπος της ανοδικής τιμής των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα και ακόμη εμφανέστερος σε όλα τα πρατήρια του Νομού Γρεβενών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, τη περασμένη Κυριακή 6 Μαΐου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στα Γρεβενά ανέρχονταν σε 1,629 ευρώ/λίτρο και η αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης στα 1,392 ευρώ/λίτρο.

Ένα μήνα πριν, δηλαδή στις 6 Απριλίου, οι αντίστοιχες τιμές ανέρχονται σε 1,591 ευρώ/λιτρο και 1,357 ευρώ/ λίτρο, ενώ ενάμιση μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου, σε 1,564 ευρώ/ λίτρο και 1,319 ευρώ/ λίτρο. Επί της ουσίας το τελευταίο ενάμιση μήνας η απλή αμόλυβδη “τσίμπησε” στα πρατήρια των Γρεβενών 6,5 ευρώ/ λίτρο, ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τα 7λεπτά/λίτρο Την ίδια περίοδο ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος στην αμόλυβδη αυξήθηκε από 1,524 ευρώ/λίτρο σε 1,589 ευρώ/ λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης από 1,305 σε 1,363.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από τα αναλυτικά ημερήσια στατιστικά του Παρατηρητηρίου Τιμών, είναι η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται από πρατήριο σε πρατήριο στην ίδια κατηγορία καυσίμου. Για παράδειγμα, στις 6 Μαΐου στα πρατήρια των Γρεβενών η απλή αμόλυβδη πωλούνταν από 1,570ευρω/λίτρο ‘έως και 1,678 ευρώ/λίτρο Παράγοντες της τοπικής αγοράς καυσίμου επισημαίνουν τη κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων το τελευταίο διάστημα αλλά και γενικότερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, γεγονός που έχει πλήξει καίρια των κλάδο τους, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως οι διεθνείς συγκυρίες δείχνουν πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν , υπογραμμίζοντας πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν ότι απαιτείται μείωση της υπέρογκης φορολογίας αφού πάνω από το 50% της τιμής του λίτρου αναλογεί σε φόρους. Οι Έλληνες καταναλωτές χρυσοπληρώνουν την αμόλυβδη εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης που έχει επιβληθεί στο καύσιμο για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων.

Όπως προκύπτει από την κοστολογική ανάλυση της τελικής τιμής πώλησης, από τα 1,585 ευρώ που πληρώνουν οι οδηγοί ανά λίτρο, πάνω από το 1 ευρώ κατευθύνεται σε φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Με πιο απλά λόγια, το 65,22% της αξίας διαμορφώνεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ 24%, την εισφορά του Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Εργασιών και το Ανταποδοτικό Τέλος υπέρ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Το 27,51% της τελικής τιμής που καταβάλλουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για βενζίνη πάει στα διυλιστήρια, ενώ το υπόλοιπο 7,27% αφορά το μεικτό περιθώριο κέρδους εμπορίας και πρατηριούχων. ”Πρωϊνή” Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH