Connect with us

“Νέκρωσαν” τα χωριά των Γρεβενών

Γρεβενά

“Νέκρωσαν” τα χωριά των Γρεβενών

Τις καταστροφικές συνέπειες και τη καθοριστική συμβολή της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μνημονιακών μέτρων που εφαρμόστηκαν, στη ραγδαία επιδείνωση του φαινομένου της ερήμωσης της Γρεβενιώτικης υπαίθρου, μαρτυρούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Γρεβενών σχετικά με τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων.

Τις καταστροφικές συνέπειες και τη καθοριστική συμβολή της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μνημονιακών μέτρων που εφαρμόστηκαν, στη ραγδαία επιδείνωση του φαινομένου της ερήμωσης της Γρεβενιώτικης υπαίθρου, μαρτυρούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Γρεβενών σχετικά με τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων. Σαν να μην έφτανε το έντονο δημογραφικό πρόβλημα, ως απορία του γηρασμένου πληθυσμού αλλά και των πολιτικών που οδήγησαν στην ερήμωσή τους, ήρθε η οικονομική κρίση και, κυρίως, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, να δώσουν τη χαριστική βολή στα χωριά των Γρεβενών, πολλά εκ των οποίων έχουν πλέον, χωρίς υπερβολή, ημερομηνία λήξης… Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας: Από το 2009, όταν και παγιώθηκε η οικονομική κρίση, έως και τις 31/3/2018, έβαλαν συνολικά λουκέτο 498 πολύ μικρές επιχειρήσεις στα χωριά του Νομού Γρεβενών.

Απο αυτά, τα 270 αφορούν επιχειρήσεις του Εμπορικού Τμήματος, 112 το τομέα της μεταποίησης, 68 το τομέα του Τουρισμού και 48 το τομέα των Υπηρεσιών. Ασφαλώς και τα 112 λουκέτα στη μεταποίηση και τα 68 στο Τουρισμό δεν είναι αμελητέες ποσότητες, ωστόσο το πλήγμα που δέχθηκαν τα χωριά από τα 270 λουκέτα σε καφενεία και παντοπωλεία ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικό. Ειδικά από την ψήφιση και εφαρμογή (στα πλαίσια του 3ου μνημονίου) του Ν 4387/2016, σύμφωνα με τον οποίο, οι μικροεπιχειρηματίες καφενείων, μπακάλικων, ψιλικατζίδικων, κ.ά. μικροκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κατοίκους κάτω των 2.000 κατοίκων και που έως τότε ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, όπως και οι αγρότες, εντάχθηκαν πλέον στον ΕΦΚΑ, με την ένταξη να ξεκινάει σταδιακά από τη 1/1/2017 και να ολοκληρώνεται το 2022. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καλούνται να πληρώσουν εισφορές ύψους 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός των, δηλαδή, στο διπλασιασμό των εισφορών τους.

Επί της ουσία δηλαδή, ο εν λόγω νόμος, οδήγησε στα λουκέτα σε καφενεία και παντοπωλεία, καθώς κανείς από τους ιδιοκτήτες τους δε μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις. Άλλωστε, ήδη οι περισσότεροι εξ΄αυτών λειτουργούσαν ήδη χωρίς κέρδος, εξυπηρετώντας, στην πλειονότητά τους, από 5 έως 50, άντε 100 κατοίκους, εκτελώντας κοινωνικό έργο ανεκτίμητο και πολύμορφο, ουσιαστικό για την ύπαρξη των λίγων εναπομεινάντων ξωμάχων της ζωής. Μοιραία τα χωριά μαράζωσαν, αφού τα καφενεία είναι κέντρα ύπαρξης και συνάντησης των ολιγάριθμων κατοίκων κάθε απόμακρης και μικρής περιοχής. Είναι η ψυχή των χωριών, μικροί φάροι ζωής και κέντρα συναντήσεων, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Με την εξάλειψή τους, λοιπόν, διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός κάθε μικρής και απομακρυσμένης περιοχής, με ότι αυτό θλιβερό συνεπάγεται για τους κατοίκους.

Εν κατακλείδι, έστω και την ύστατη ώρα, τα καφεπαντοπωλεία στα χωριά των Γρεβενών, όσα έχουν απομείνει, αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και δίνουν ζωή στα χωριά και πρέπει πάση θυσία να κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές!!! Και εκεί θα πρέπει να στοχεύσουν με συνεχείς διεκδικήσεις οι τοπικοί αιρετοί εκπρόσωποι του Νομού. Άλλωστε, χωριό χωρίς καφενείο είναι νεκρό!!! “Πρωϊνή” Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH