Connect with us

Προανάκριση για τις “χαμένες μελέτες” της πρώην ΝΑ Γρεβενών

Γρεβενά

Προανάκριση για τις “χαμένες μελέτες” της πρώην ΝΑ Γρεβενών

Το κατώφλι της ανακρίτριας Γρεβενών πέρασαν τις τελευταίες ημέρες περίπου 15 άτομα

Εξελίξεις αναμένονται πλέον για την πολύκροτη υπόθεση των “χαμένων μελετών” της πρώην ΝΑ Γρεβενών καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η προανακριτική διαδικασία

 Θυμίζουμε, ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά από τις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος και νυν αντιπεριφερειάρχης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αντώνης Δασκαλόπουλος.
 Συνολικά ο κ. Δασκαλόπουλος κατέθεσε αναφορές για 14 μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, οι μελέτες αυτές αν και πληρώθηκαν δεν έχουν παραδοθεί.
 Ωστόσο, η προανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε τη περασμένη Πέμπτη και συνεχίστηκε και τη περασμένη Δευτέρα, αφορά τις τελευταίες 8, που κατατέθηκαν το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2017 από τον κ. Δασκαλόπουλο.
 Πρόκειται συνολικά για 5 μελέτες που είχαν ανατεθεί στην Αναπτυξιακή Γρεβενών (ΑΝ.ΓΡΕ.) Α.Ε, 2 μελέτες που είχαν ανατεθεί στο ΑΠΘ και 1 μελέτη που είχε ανατεθεί στο ΙΓΜΕ, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ (οι προηγούμενες 6 είχαν προϋπολογισμό 3,8 εκ ευρώ)
Αναλυτικότερα:
– Στην ΑΝΓΡΕ είχαν ανατεθεί οι μελέτες:
1) Δρόμοι των Γεύσεων, προϋπολογισμού 270 χιλιάδων ευρώ
2) Ειδική Χωροταξική μελέτη για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λατομείων και Βιομηχανικών Πάρκων, προϋπολογισμού 105 χιλιάδων ευρώ
3) Τουριστική Προβολή Ν. Γρεβενών, προϋπολογισμού 416 χιλιάδων ευρώ (15/5/2009)
4) Τουριστική Προβολή Ν. Γρεβενών και διάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς, προϋπολογισμού 993 χιλιάδων ευρώ
5) Εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης άγρια πανίδας, προϋπολογισμού 140 χιλιάδων ευρώ (22/12/2009).
– Στο ΙΓΜΕ Δυτ. Μακεδονίας είχε ανατεθεί η μελέτη: Ανάδειξης και αξιοποίησης Γεωθαυμάτων Πίνδου, προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ
– Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχαν ανατεθεί οι μελέτες:
1) Πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, προϋπολογισμού 75 χιλιάδων ευρώ
2) Βελτίωσης ημιορεινής και ορεινής αιγο-προβατοτροφίας, προϋπολογισμού 288.6 χιλιάδων ευρώ
 Όλες οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί τη τριετία 2007-2010
 Στα πλαίσια λοιπόν της προανακριτικής διαδικασίας, κλήθηκαν να καταθέσουν στην ανακρίτρια Γρεβενών περίπου 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ο νυν αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Βαγγέλης Σημανδράκος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης,  μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου και μέλη επιτροπών της περιόδου εκείνης, καθώς και ο κ. Δασκαλόπουλος.
Ήδη ο “Μαχητής” με αναλυτικά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ  έχει αναφερθεί σε αρκετές από τις 14 αναφορές που έχει καταθέσει ο κ. Δασκαλόπουλο, μεταξύ των οποίων και δύο από τις 8 προαναφερόμενες (σ.σ Δρόμοι Γεύσεων Πίνδου και Εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της άγριας πανίδας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στο Ν. Γρεβενών).
Πάμε σήμερα να δούμε άλλη μία και συγκεκριμένα αυτή που αφορά τη μελέτη “Βελτίωσης ημιορεινής και ορεινής αιγο-προβατοτροφίας”, προϋπολογισμού 288 χιλιάδων ευρώ, την οποία ο κ. Δασκαλόπουλος κατέθεσε στις 7 Νοεμβρίου 2017.
 Για τη μελέτη, στις 17/2/2009 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΝΑ Γρεβενών, του Ελληνικού Δημοσίου *Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ. Το συνολικό κόστος της προγραμματικής σύμβασης ανέρχονταν σε 288. 600 ευρώ και η διάρκειά της ήταν τα τέλη του Δεκεμβρίου του έτους 2009.
 Ειδικότερα,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω προγραμματική σύμβαση (η οποία συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά του κ. Δασκαλόπουλου), αντικείμενο της σύμβασης αποτελούσε η υλοποίηση του ενταγμένου στο πρόγραμμα “ΠΙΝΔΟΣ” έργου “Βελτίωσης ημιορεινής και ορεινής αιγο-προβατοτροφίας”. Το  φυσικό αντικείμενο του έργου περιελάμβανε τη μεθοδική και ολοκληρωμένη διερεύνηση όλων των παραγόντων που συμβάλλουν στη παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και σκοπός της σύμβασης ήταν να γίνει μια έρευνα- μελέτη έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ανάδειξη της ποιοτικής ανωτερότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων των ορεινών περιοχών του Νομού Γρεβενών με πιστοποίηση της τοπικότητας και της αυθεντικότητας  ” Προϊόντα Ο.Π.Ε.Π. ( Ορεινών Περιοχών Ειδικών Προδιαγραφών) Γρεβενών”.
 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην αναφορά του ο κ. Δασκαλόπουλος: «Την ευθύνη της τήρησης των όρων της προγραμματικής, την υποβοήθηση υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης  και την παραλαβή των παραδοτέων είχε η κοινή επιτροπή  (ΚΕ) που ήταν τριμερής και αποτελούνταν από έναν εκπρόσωπο που όρισε ο κάθε συμβαλλόμενος». Η ΚΕ , όπως φαίνεται από ένα ανάριθμο, πρακτικό (το οποίο και συμπεριλαμβάνει στην αναφορά του), πιστοποιεί τη χρησιμοποίηση για τις ανάγκες του έργου, του συνόλου της προκαταβολής των 80.000 ευρώ που δόθηκε με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.
Ωστόσο, αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος, «ουδέποτε η ανωτέρω μελέτη κατατέθηκε  στις υπηρεσίες της ΝΑ Γρεβενών για θεώρηση (δηλαδή να ελεγχθεί εάν είναι ολοκληρωμένη και αν πληροί τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία έτσι ώστε να δημοπρατηθεί) μέχρι σήμερα, παρόλο που η  ΠΕ Γρεβενών,  κατέβαλε στο ΑΠΘ το ποσό των 188.366. 99 ευρώ,  όπως προκύπτει σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 90999/2415/06.07.2016 έγγραφο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας».
«Στη προσπάθειά μου αναζήτησης της μελέτης», συνεχίζει ο κ. Δασκαλόπουλος «υπέβαλα ερώτηση στον Περιφερειάρχη ΠΕ Γρεβενών παίρνοντας την αριθμ. πρωτ. 127050/03.08.2017 απάντηση (σ.σ συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά) από την οποία σαφώς προκύπτει ότι μέχρι σήμερα η έρευνα μελέτη δεν παραδόθηκε στην ΠΕ Γρεβενών, ΄’όπως προέβλεπε η υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση».
Και ο κ. Δασκαλόπουλος καταλήγει στην αναφορά του: « Ύστερα από τα παραπάνω αναφερόμενα, παρακαλώ να ενεργήσετε άμεσα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η παραπάνω υπόθεση και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες ακόμα και για παράβαση καθήκοντος σε όσους αιρετούς μέχρι σήμερα είχαν την υποχρέωση να αναζητήσουν και διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία και δεν το έκαναν».

Continue Reading
You may also like...
APXH