Connect with us

Το… δίδυμο της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ μιλά στον Ελεύθερο Τύπο

Ελλάδα

Το… δίδυμο της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ μιλά στον Ελεύθερο Τύπο

Ο ένας έλκει την καταγωγή του από τα Χανιά και ο άλλος από τα Γρεβενά. Είναι το γνωστό… δίδυμο της Γραμματείας Οργανωτικού της Ν.Δ. Εχουν… οργώσει τη χώρα, ερχόμενοι σε επαφή με κομματικά στελέχη. Κουβαλούν πάντα μαζί τους φορητό υπολογιστή και προτζέκτορα.

Ο γραμματέας Οργανωτικού, Στυλιανός Κονταδάκης, από την Κρήτη και ο Βορειοελλαδίτης αναπληρωτής του σε θέματα Οργανωτικού, Αξιολόγησης & Επιμόρφωσης Στελεχών, Χρίστος Βλαχοκώστας, «ανοίγουν τα χαρτιά τους» στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Η φιλική σχέση και η αγαστή συνεργασία τους αντανακλάται σε όλη τη Γραμματεία. Με κοινή τους συνέντευξη, δύο χρόνια μετά την τοποθέτησή τους στη συγκεκριμένη Γραμματεία, «μιλούν» για όλους και για όλα.

ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ Η Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ;

Στ. Κονταδάκης: Τα τελευταία δύο έτη έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις στον πολιτικό μας οργανισμό. Μεταξύ άλλων, αξίζει να αναφερθεί ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού, η οικονομική εξυγίανση των δομών του κόμματος, η σημαντική ανανέωση σε στελέχη, το μητρώο στελεχών, η πολιτική ακαδημία και τα προγράμματα επιμόρφωσης, η αξιολόγηση της λειτουργίας των οργανωτικών δομών με στόχο την αλλαγή του πανελλαδικού κανονισμού λειτουργίας. Η Ν.Δ., την τελευταία διετία, θέτει το υπόβαθρο για μεγαλύτερη διεύρυνση και άνοιγμα στην κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες. Ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι η Ν.Δ. με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό οργανισμό.

ΠΟΣΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΕΤΟΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Στ. Κονταδάκης: Εχω περιοδεύσει σε ολόκληρη τη χώρα και έχω στενή καθημερινή επαφή με τις νομαρχιακές και δημοτικές μας οργανώσεις. Εχω διαπιστώσει από κοντά ότι το επίπεδο οργανωτικής λειτουργίας και εκλογικής ετοιμότητας των οργανώσεων είναι υψηλό. Από τις περιοδείες μας ακούμε προσεκτικά και καταγράφουμε πολλές προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας, κάτι που συνεχώς ανεβάζει το επίπεδο της εκλογικής ετοιμότητάς μας. Σε αυτό εκτιμώ ότι συμβάλλει μια ακόμη καινοτομία για τη Γραμματεία Οργανωτικού, η καθιέρωση της «Ωρας του Γραμματέα», στο πλαίσιο της οποίας έχω διαδικτυακή επαφή σε εβδομαδιαία βάση με όλες τις οργανώσεις της Ελλάδας. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και ο ορισμός των υπευθύνων Εκλογικής Ετοιμότητας στις οργανώσεις μας. Είμαστε «εφ’ όπλου λόγχη», έτοιμοι να αγωνιστούμε για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΙΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗ. ΓΙΑΤΙ;

Στ. Κονταδάκης: Κατά την άποψή μου, όλες οι Γραμματείες του πολιτικού μας οργανισμού είναι νευραλγικές. Η ιδιαιτερότητα, όμως, της Γραμματείας Οργανωτικού είναι ότι έχει τη σημαντική ευθύνη του συντονισμού της περιφερειακής οργάνωσης και του τομέα ετεροδημοτών σε ολόκληρη τη χώρα. Συντονίζει τη λειτουργία των οργανώσεών μας, οι οποίες αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά», τη βάση του κομματικού μας οικοδομήματος. Η Γραμματεία μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κάθε γωνιά της χώρας. Στελεχώνεται από τους αναπληρωτές γραμματείς, τους περιφερειάρχες και τους τομεάρχες ανά νομό, οι οποίοι αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ της Γραμματείας και των οργανώσεων της περιφερειακής οργάνωσης της περιοχής ευθύνης τους. Επίσης, ορίζει τους υπεύθυνους Στρατηγικού Σχεδιασμού και υπεύθυνους οργάνωσης σε επίπεδο νομού και περιφέρειας.

ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ;

Χρ. Βλαχοκώστας: Μεταξύ άλλων, νομίζω ότι έχει βελτιωθεί καλύτερα η επικοινωνία μας με τα στελέχη σε όλη την επικράτεια, τόσο με ενημερωτικά δελτία όσο και με εντατικοποίηση της προσωπικής ενημέρωσης. Σε πρόσφατη εσωτερική αξιολόγηση που έλαβε χώρα, τα στελέχη μας είναι πάνω από 90% ευχαριστημένα με την επικοινωνία με τη Γραμματεία μας. Επίσης, έχουμε ολοκληρώσει και εφαρμόζουμε ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και καταγραφής δράσεων των περιφερειακών οργανώσεων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας, αλλά και τη μεγιστοποίηση της εκλογικής ετοιμότητας. Νομίζω ότι έχει γίνει και πολύ καλή δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;

Στ. Κονταδάκης: Κάθε κανονισμός λειτουργίας είναι αναγκαίο να επικαιροποιείται και να βελτιώνεται ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες και την περίοδο στην οποία ανταποκρίνεται. Μετά τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού μας στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο οι αλλαγές στον κανονισμό περιφερειακής οργάνωσης έρχονται ως φυσική εξέλιξη. Είναι δύσκολο να απαριθμήσω όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, ωστόσο ως περισσότερο σημαντική αναφέρω την εκλογή του προέδρου των νομαρχιακών οργανώσεων απ’ όλα τα ταμειακώς εντάξει στελέχη και όχι από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ;

Χρ. Βλαχοκώστας: Με δεδομένη τη βούληση του προέδρου του κόμματος, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, να καταστεί η Ν.Δ. ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός, με στελέχη που θα διαθέτουν αποτελεσματική ηγετική και διοικητική συμπεριφορά, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της επιμόρφωσης. Εχουν επιμορφωθεί έως σήμερα αρκετά στελέχη σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε. Η επιμόρφωση έχει σκοπό να βοηθήσει τα στελέχη να εμβαθύνουν στο πεδίο της στρατηγικής και των βασικών μηνυμάτων της Ν.Δ., στην απόκτηση διοικητικών και ηγετικών ικανοτήτων και στις βασικές αρχές πολιτικής επικοινωνίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Χρ. Βλαχοκώστας: Η αξιολόγηση που γίνεται στις οργανώσεις της Ν.Δ. αποτελεί τη βάση για να ενισχυθεί περαιτέρω και να προσαρμοστεί στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα. Η αξιολόγηση και η απολογιστική ανάδραση έχουν ως στόχο μόνο τη βελτίωση. Από τις εκθέσεις αξιολόγησης προκύπτουν προτάσεις επίλυσης προβλημάτων οργανωτικής λειτουργίας, αλλά και αποδεικνύεται πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τους στόχους που έχουν τεθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μεθοδική και συστηματική. Χρησιμοποιούμε «έξυπνα» εργαλεία καταγραφής δράσεων και ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια από το οποία λαμβάνουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Στόχος της προσπάθειας της Γραμματείας μας είναι να εστιάζονται ανάγκες και να προτείνονται άμεσα τρόποι για την κάλυψη των συγκεκριμένων οργανωτικών αναγκών.

ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΣΕ «ΕΞΥΠΝΕΣ» ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗ Ν.Δ.;

Χρ. Βλαχοκώστας: Το μοντέλο αυτό δίνει έμφαση στην προσπάθεια εμπέδωσης μιας τεχνοκρατικής αντίληψης στις οργανώσεις μας με «ομπρέλα» το τρίπτυχο επικοινωνία – πρωτοβουλία – αποτελεσματικότητα. Περιλαμβάνει «έξυπνα» εργαλεία ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, συμμετοχικότητας και αλληλεπίδρασης των συμπολιτών με τα πολιτικά στελέχη με στόχο την ενίσχυση της συλλογικής πολιτικής συνείδησης. Γενικά πιστεύουμε σε ανοιχτές διαδικασίες έντονης συμμετοχικότητας, με διευρυμένη συμμετοχή συμπολιτών μας. Συμπολίτες μας με διάθεση, εμπειρία και τεχνογνωσία να συνεισφέρουν στον εθνικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Στο σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα. Σε ένα σχεδιασμό που βασίζεται σε μια «Συμφωνία Αλήθειας».

Η δράση «συνάντηση γενεών» συμβάλλει στην ώσμωση μεταξύ νεότερων και παλαιότερων στελεχών

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2017 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ #organwnomaste. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΦΟΡΑ;

Στ. Κονταδάκης: Η Γραμματεία μας εγκαινίασε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα πρωτοποριακών και καινοτόμων δράσεων με το γενικό τίτλο #organwnomaste. Η Πρώτη Θεματική Ενότητα του #organwnomaste αφορούσε στην επιμόρφωση των στελεχών της Γραμματείας Οργανωτικού, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Δράσεις υπό την αιγίδα της Γραμματείας Οργανωτικού, όπως επιμορφωτικές και κοινωνικές δράσεις, επιστημονικές ημερίδες, η επαναδραστηριοποίηση «παλαίμαχων» στελεχών, η δημιουργία σώματος εθελοντών, η «συνάντηση γενεών» και γενικότερες εκδηλώσεις των στελεχών μας σε όλη τη χώρα εντάσσονται στην «ομπρέλα» του #organwnomaste. Επικοινωνιακά όλες οι δράσεις μας συντονίζονται με το συγκεκριμένο hashtag.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ» ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ Ν.Δ. ΤΟΥ 2017;

Στ. Κονταδάκης: Τα «παλαίμαχα» στελέχη μας έχουν συσσωρευμένη εμπειρία από παλαιότερες περιόδους, την οποία είναι σημαντικό να την αξιοποιήσουμε. Είμαστε ενωμένοι και οργανωνόμαστε για την πολιτική αλλαγή γιατί αξίζουμε καλύτερα. Κατά συνέπεια, κανείς δεν περισσεύει, ειδικά όλοι αυτοί που έχουν πολλούς αγώνες και εμπειρίες στην πλάτη τους. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω συγκροτήσει τομέα πρώην πρόεδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ με στόχο τη συντονισμένη δραστηριοποίησή τους και την αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας τους.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΜΙΑ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΩΝ», ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΔΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ. ΣΕ ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ;

Στ. Κονταδάκης: Προσωπικά εκτιμώ ότι η ΟΝΝΕΔ έχει επιδείξει πολύ θετική ενέργεια μετά την επανίδρυσή της. Κυρίως από τη διάθεσή της να ξεφύγει από τις κλασικές, στεγανές λογικές των πολιτικών Νεολαιών, να ανοιχθεί στην κοινωνία, να κάνει αυτό το οποίο το ίδιο το όνομά της υποδηλώνει. Να είναι μια οργάνωση νέων που θα εκφράζει όμως τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα οράματα, τις ελπίδες των νέων ανθρώπων. Η δράση «συνάντηση γενεών» έχει προχωρήσει σε πολύ καλό βαθμό και έχει συμβάλει στην ώσμωση μεταξύ των νεότερων και των παλαιότερων στελεχών στις τοπικές κοινωνίες. Ο συνδυασμός της «πείρας» με την «πυρά», όπως συνηθίζω να λέω.

WHO IS WHO

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΝΤΑΔΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1964. Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Αθηνών και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Εθνική και Κοινοτική Διοίκηση» του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου με θέμα «Η Διά Βίου Μάθηση Στην Ελλάδα και την Ε.Ε.».

Ομιλεί αγγλικά. Εχει διατελέσει για πολλά έτη μέλος του Συλλόγου Δασκάλων / Νηπιαγωγών Αγίων Αναργύρων και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγίων Αναργύρων Αττικής την περίοδο 2002-2006. Από το 2007 είναι αποσπασμένος στο πολιτικό γραφείο του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιανουάριο του 2017 είναι γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΚΩΣΤΑΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Ανήκει στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και στο Διδακτικό Προσωπικό του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ως επισκέπτης καθηγητής). Εχει περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις και σημαντική ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία. Διατελεί αν. γραμματέας Οργανωτικού Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης της Ν.Δ., ενώ μέχρι πρόσφατα Β’ αντιπρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Διετέλεσε πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, ταμίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, γραμματέας της Νομαρχιακής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ενωσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH