potika

sfragides

makridis_giatros

Νοσοκομείο ΓρεΗ μέγκενη της υποχρηματοδότησης σφίγγει γύρω από τα δημόσια νοσοκομεία . Η γυμνή αλήθεια των αριθμών αποκαλύπτει ότι λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης έχουν εκτοξευθεί τα χρέη των Νοσοκομείων με αποτέλεσμα  τις αναγκαστικές  σαρωτικές περικοπές σε προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για βασικές ανάγκες, καθώς παρατηρείται υποβάθμιση στην ποιότητα του φαγητού, ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό, αδυναμία πραγματοποίησης απολύμανσης και απεντόμωσης, ενώ συχνά οι ασθενείς καλούνται να φέρνουν από το σπίτι τους αναλώσιμα υλικά όπως γάζες και σύριγγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ, οι οφειλές προς τρίτους μέχρι και τα τέλη Μαρτίου άγγιζαν τα 991 εκατ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα  (οφειλές άνω των τριών μηνών) τα 594 εκατ.

Στο Νοσοκομείο των Γρεβενών

Από τη μέγκενη των περικοπών δε θα μπορούσε να γλιτώσει και το Νοσοκομείο των Γρεβενών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, το σύνολο των ανεξόφλητων (εκκρεμών πληρωτέων) υποχρεώσεών του προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης( προς τρίτους) την 31 η Μαρτίου 2017, ανέρχονταν στο ποσό των  1.098.658,81 ευρώ εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες οφειλές της 31η Μαρτίου 2017 ανέρχονται 748.726,10 ευρώ.

Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες του διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική αυτή κατάσταση, η δυσλειτουργία και του Νοσοκομείου των Γρεβενών (όπως και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ) από τις ελλείψεις πιστώσεων και υλικών, αποτελεί κοινό μυστικό για τους πολίτες. Ο αριθμός των οποίων που καταφεύγει στα δημόσια νοσοκομεία, όλο και αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσαν τα μνημόνια.

Όπως κοινό μυστικό αποτελεί ότι η μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού αφού στην τσέπη των ασφαλισμένων μεταφέρθηκε η δαπάνη για την ιατρική και φαρμακευτική δαπάνη.

Αντίστοιχη ή και χειρότερη κατάσταση στα άλλα Νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα χρέη και των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

- Το Σύνολο ανεξόφλητων (εκκρεμών πληρωτέων) υποχρεώσεων προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης( προς τρίτους) την 31 η Μαρτίου 2017 ανέρχονται:

Μαμάτσειο Κοζάνης: 1.928 573,01ευρώ - ληξιπρόθεσμα στις 31/3/2017: 1.071.251,87 ευρώ

Μποδοσάκειο Πτολ/δας: 5.729.675,46ευρώ - ληξιπρόθεσμα στις 31/3/2017: 3.606.983, 02 ευρώ

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: 1.790.587,41ευρώ - ληξιπρόθεσμα στις 31/3/2017: 1.042.710, 80 ευρώ

Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας: 1.044830,28 ευρώ - ληξιπρόθεσμα στις 31/3/2017: 531.567,47 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ 3Η ΥΠΕ (περιλαμβάνονται και τα Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας): 93.291.032 ευρώ - ληξιπρόθεσμα στις 31/3/2017: 18.435.580,49 ευρώ

Διαψευδει η ΠΟΕΔΗΝ το πλεόνασμα 

του Πολάκη

Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά, και διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αρμόδιο για το ΕΣΥ, Παύλο Πολάκη, πως η κρατική χρηματοδότηση είναι υψηλότερη φέτος.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για το πρώτο τετράμηνο, οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (πρώην δομές ΙΚΑ) και των υγειονομικών περιφερειών έχει βγει κατά 85 εκατ. ευρώ εκτός στόχου. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017, οι παραπάνω φορείς έλαβαν από τον προϋπολογισμό μόλις 188 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14,5% της ετήσιας πρόβλεψης για 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγησης. 

Πέρσι, το αντίστοιχο τετράμηνο, το ποσό της επιδότησης έφτανε τα 243 εκατ. ευρώ.

 Στο μεταξύ, από την αρχή του χρόνου, λόγω της υστέρησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, αυξάνονται μήνα με το μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις αναλώσιμων υλικών, προμηθευτές και φαρμακευτικές.

Τον Μάρτιο, το σύνολο των χρεών για τα νοσοκομεία άγγιξαν τα 618 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. που ήταν το Δεκέμβριο του 2016, 517 εκατ. φέτος τον Ιανουάριο και 574 τον Φεβρουάριο.

 Όπως μάλιστα αναφέρουν φορείς από την ιδιωτική αγορά της περίθαλψης, τα μειωμένα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους τα νοσοκομεία θα συντηρήσουν τον «φαύλο κύκλο» της δημιουργίας νέων υποχρεώσεων και κατ' επέκταση σοβαρών ελλείψεων σε υλικά και αναλώσιμα. 

Πέρσι άλλωστε μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας είχε δοθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί ο ομαλός εφοδιασμός του ΕΣΥ σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό και να αντιμετωπιστούν τα κενά στη λειτουργία των μονάδων.

 Ήδη τα οικονομικά του ΕΣΥ είναι περιορισμένα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπως αναφέρει και το capital.gr. Ενδεικτικά, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), είναι συνολικά 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 το αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ.

 Η οικονομική κατάσταση στα νοσοκομεία, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, προμηνύεται ακόμη χειρότερη κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει την άμεση βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας του κόστους στο ΕΣΥ, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να περιορίσει και να ελέγξει το ταχύτερο τις προμήθειες που γίνονται.

 Απορίας άξιον παραμένει το ότι ο κ. Πολάκης, αρμόδιος για τα θέματα των νοσοκομείων, συνεχίζει να κάνει λόγο για χιλιάδες νέες προσλήψεις στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης, έχοντας ανακοινώσει συνολικά 6.100 προσλήψεις στο προσεχές διάστημα, από τις οποίες οι 2.150 αφορούν σε μόνιμο προσωπικό.''Πρωϊνή" Γρεβενών

 

igrevena.gr

fournos

s designer

Nosiliasi

diafimisi

Ο καιρός...

diafimisi

kakousios

tsiouras

evaggelos

psonizo ellinika

diafimisi

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Γρεβενά 

Giataki

apolimantiki

paragogos

Αναζήτηση Τηλεφώνου


diafimisi

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

typoekdotiki

Go to top